Annons

Annons

Annons

Fotboll: Damlandslaget

VM-brons till Sverige – sänkte hemmanationen

VM-guld var drömmen. Men ännu en bronsmedalj är inte fy skam.

Sveriges fotbollsdamer försvarade bronset från 2019 efter att ha besegrat hemmanationen Australien med 2–0 på Brisbane Stadium.

Fridolina Rolfö och Kosovare Asllani visade vägen med var sitt mål.

Sverige vann bronsmatchen mot Australien i Brisbane.

Bild: Pontus Lundahl/TT

Annons

De svenska fotbollsdamerna kommer hem från Australien och Nya Zeeland med ännu en medalj från ett stort mästerskap, den tolfte genom tiderna.

Det är dessutom den tredje medaljen på fyra mästerskap under förbundskapten Peter Gerhardssons ledning. Och i det fjärde, EM i fjol, blev laget i princip bronsmedaljörer eftersom man sedan 1993 inte spelar någon match om tredjepris i Europamästerskapen.

Missnöjd publik

En av de stora bronsorganisatörerna på Brisbane Stadium var Fridolina Rolfö. Det var hennes straffmål i den 30:e minuten som gav Sverige greppet om matchen, men det kom inte helt utan kontrovers.

Stina Blackstenius gick omkull i straffområdet i en duell med Australiens Clare Hunt. På reprisbilderna syntes hur Hunt sparkade till Blackstenius på hälen, men hemmapubliken på Brisbane Stadium uttryckte tydligt sin åsikt, det skulle inte vara någon straff.

Annons

Annons

Huvuddomaren Cheryl Foster höll inte med, och Rolfö klev fram och placerade säkert in 1–0 till Sverige.

Redan i momentet direkt efter att Blackstenius fällts höll Rolfö på att spräcka nollan, men hon nickade i ribban på Kosovare Asllanis inlägg.

Australien dominerade publikhavet men det var Sverige som dominerade bollinnehavet, och de blågula spelarna hotade flera gånger runt det australiska straffområdet. Redan efter 55 sekunder var Stina Blackstenius nära att göra 1–0, efter fint förarbete av Asllani. Men Mackenzie Arnold sträckte ut och räddade skottet mot den bortre stolpen.

Australien lyfte spelet efter en trevande start och saknade inte målchanser. Bland annat skickade storstjärnan Sam Kerr i väg ett tungt skott från kanten av straffområdet i slutminuterna av första halvlek, men hennes lagkompis i Chelsea, Sveriges Zecira Musovic, räddade.

Inställd bronsfest

Det svenska försvaret har varit stabilt under hela VM, och lördagen utgjorde inget undantag.

Och till skillnad från tidigare under turneringen fick Sverige också ordentligt med utrymme för sitt kontringsspel, tack vare både ett offensivt Australien och de många svenska bollvinsterna på mittfältet. I den 62:a minuten gav det 2–0.

Elin Rubensson vann mängder av dueller på mittplanen, och till slut ledde det till mål. Rubensson spelade vidare till Asllani som skickade bollen i djupet mot Blackstenius. Arsenalanfallaren fick inte till något skottläge, men tittade upp och hittade tillbaka till Asllani som pricksköt in 2–0 till höger om Arnold.

Annons

Annons

Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson ville så gärna ge hemmafansen en medalj, men Sverige släppte inte in värdnationen i matchen.

Den sista halvtimmen hade Sverige full kontroll – så när som på en farlig chans strax framför Musovic – och när slutsignalen ljöd bröt det blågula medaljjublet från 2019 ut igen.

Tanken var att Sverige skulle få fira bronset med 30 000 svenska fans i Stockholm nästa vecka. Men på grund av den förhöjda terrorhotnivån i Sverige har medaljfesten skjutits på framtiden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan