Det har gått drygt tio år sedan han målmedvetet gick mot banvallen. Han hade just sänt ett sms till förra frun. Där förklarade han att han var trött på att göra dem illa och ville försäkra sig om att barnen inte kände skuld utan att detta var hans eget beslut.
– Jag kände en sådan total värdelöshet. Jag hade länge funderat över olika sätt att ta livet av mig men då blev det så tydligt att jag blev överraskad själv. Jag var helt lugn och tänkte, jaha, är det så här det ska sluta, berättar han.
Förra hustrun förstod direkt vad som höll på att hända och med polisens hjälp stoppades självmordet den gången.
Fredrik Tjulanders ekonomiska problem hade börjat efter skilsmässan. Även om han hade ett välbetalt jobb som projektledare inom vården så räckte inte pengarna till hans livstil.
Annons
Annons
– Jag lånade pengar till konsumtion: möbler, god mat, dyra viner – allt möjligt. Det är så lätt att få lån, säger Fredrik Tjulander.

Fredrik Tjulander arbetar nu som sjuksköterska inom psykiatrin, PIVA, i Malmö. ”Jag kan använda mina egna erfarenheter. Det händer att jag frågar inlagda om de lever för att leva eller om de lever för att dö”, säger han.
Bild: Sara Johari
Trots att han räddades i sista stund den där decemberdagen 2011 berättade han inte för sin nya sambo om sina stora skulder.
Längst in i garderoben, under en hög kläder, gömde han inkassokrav och räkningar. När sambon långt senare hittade de obetalda räkningarna låg de i två välfyllda kassar och omfattade mer än 600 000 kronor i skulder.
– Min sambo hade ingen aning, det blev en chock för henne, säger Fredrik Tjulander.
Men sambon stöttade och sa att de skulle lösa det ihop. De kontaktade Kronofogden och det blev löneutmätning som baserades på deras sammanlagda inkomst.
– Det är ett problem att det även drabbar sambon, det kan bli ett hinder för att leva ihop. Jag kände mig väldigt skyldig.
Vi blev så dåligt bemötta och fick ingen hjälp av Kronofogden. Livet kändes hopplöst.
Situationen gjorde att han blev sjukskriven och en ny läkare såg att Fredrik hade bipolär sjukdom.
– Det var en lättnad att få diagnos. Då tänkte jag att jag skulle få förståelse från Kronofogden. Jag ville verkligen inte smita från mina räkningar, utan ville att de skulle förstå att det fanns en bakgrund till mitt handlande. Men det blev tvärtom; de trodde att jag försökte smita, säger han.
– Vi blev så dåligt bemötta och fick ingen hjälp av Kronofogden. Livet kändes hopplöst, säger han.
Annons

Fredrik Tjulander är öppen med sina tidigare ekonomiska problem och sin psykiska ohälsa. När Malmö stad i höst sätter upp tolv gula vänskapsbänkar för att uppmärksamma just psykiska ohälsa får han en bänk i Pildammsparken. Bänkarna förses med qr-koder, med vilka man får ta del av olika personers berättelser samt en hänvisning till vården.
Bild: Sara Johari
Annons
Han såg återigen bara en utväg: att sluta leva.
– Jag tänkte att då skulle helvetet vara över. Jag skulle dö på mitt sätt. Först skulle jag bara ha en bra vecka med familjen.
Han förberedde för självmordet, samtidigt som han umgicks med familjen och var på ett ovanligt bra humör.
– Det var en lättnad när jag hade bestämt mig. Så stark var ångesten. Men min sambo såg mitt lugn, tittade mig rätt i ögonen och frågade: ”Du stannar väl kvar?” Det var som att få en själslig käftsmäll, jag tänkte hon vill alltså ha mig kvar och skiter inte i om jag dör. Jag sa ja och gav mitt löfte att stanna.
Jag har familj och vänner som stöttade mig. Jag hade tur.
Det blev en vändpunkt. Fredrik Tjulander fick en kurator, som sedan blev ett slags ledsagare för honom.
– Min kurator bestämde att vi tillsammans skulle gå till Kronofogden. Kuratorn var väldigt tuff och förklarade att jag inte ville dö, bara få ordning på mitt liv. Hon sa till dem att det ni gör är livsfarligt.
Besöket slutade med att Fredrik fick en annan kronoinspektör och skuldsaneringen satte igång. Då hade skulderna växt till över en miljon kronor på grund av höga räntor och den långa handläggningen.
– Vi fick leva jädrigt snålt, det var påfrestande. Men jag överlevde och väljer att prata om det för att uppmärksamma problematiken, säger han.

”Hälsan måste gå först. För om du inte finns – då finns ingen som kan betala skulderna”, säger Fredrik Tjulander.
Bild: Sara Johari
Annons
Han är kritisk till att myndigheter och vård inte tar hänsyn till samband mellan ekonomiska problem och självmordsrisk. Han är initiativtagare till ett projekt som syftar till att olika myndigheter ska bli bättre på att upptäckta sambanden och ta hänsyn till det i sina beslut.
Annons
– Om man frågar: Ser du döden som en problemlösning? Då kan man rädda liv. Det borde vara självklart att ställa den frågan.
Förra året blev Fredrik Tjulander äntligen skuldfri. Han tar medicin för sin bipolära sjukdom, arbetar som sjuksköterska inom psykiatrin och beskriver livet som bra.
– Jag har familj och vänner som stöttade mig. Jag hade tur. Men man ska inte ha tur, utan vi ska ha ett system som fungerar. Hälsan måste gå först. För om du inte finns – då finns ingen som kan betala skulderna, säger Fredrik Tjulander.
Fakta
Fredrik Tjulanders 5 tips till skuldsatta
1. Sök vård innan du får, eller redan har, tankar om suicid.
2. Öppna inte kuvert från Kronofogden eller Inkassobolag om det känns övermäktigt. Ta istället med alla kuverten till budgetrådgivare och öppna kuverten tillsammans, det är mycket lättare när du öppnar med stöd av någon som kan detta med skulder.
3. Undersök om det finns möjlighet att få ekonomisk hjälp för att komma ur fällan. Sök gärna hjälp av jurist. Kolla din hemförsäkring, kanske täcker den juridisk hjälp. Sök skuldsanering så att du får betala av dina skulder. Det finns i vissa fall möjlighet till anstånd.
4. Gör en orosanmälan om du har barn. Det är kanske ett stort och svårt steg, men tydliggör konsekvenserna av att en ekonomiskt hårt pressad situation är en riskfaktor för din familj.
5. Boka tid med Kronofogden. Kanske också med budget- och skuldrådgivare. Tag med någon från vården, till exempel kurator, som kan påtala hur viktigt detta är och vilka risker som finns om man inte får skuldsanering.
Annons
Fakta
Här finns hjälp att få
Mår du psykiskt dåligt? Har du självmordstankar? Här finns hjälp att få:
• Ring akutnumret 112 om du behöver akut vård eller hjälp.
• Ring 1177 Vårdguiden för rådgivning och information om närmsta psykiatriska akutmottagning. På 1177.se finns tips om chattar och journummer för dig som mår psykiskt dåligt.
• Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller telefon 90 101. Öppet dygnet runt.
• Jourhavande medmänniska, telefon 08-702 16 80.
• Jourhavande präst nås via 112.
• Kyrkans SOS, en kris- och samtalsjour, telefon 0771-800 650.
• Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
Annons
Läs mer:
Var femte överskuldsatt har försökt att ta sitt liv