Annons

Annons

Annons

Kenny Lindquist 1950-2023

En HD-profil och älskad kåsör har lämnat oss

Bild: Sonny Thoresen

Annons

Han var urtypen av en nyhetsjournalist, men det var som kåsör och krönikör han fick sitt största genomslag. Med sina jordnära och ofta mustiga betraktelser kom Kenny Lindquist att bli en av Helsingborgs Dagblads största och mest älskade profiler.

Falukorv och husmanskost, sport och gamla idrottshjältar, åldrandets vedermödor och minnen av svunna tider, musik, teknik, resor och naturupplevelser. Många var de ämnen som Kenny Lindquist lyfte i sina krönikor.

Några återkom mer än andra. Hans älskade Söder i Helsingborg, småländska Hullaryd och hustrun och sångerskan Lena Maria Gårdenäs. Humorn och underfundigheten var alltid påtaglig, och ibland lämnade läsningen en lätt rodnad på kinderna.

Annons

Bild: Fredrik Johansson

Annons

Sin journalistbana inledde han 1971 på NST i hemstaden Ängelholm. 1979 lämnade han för HD och Helsingborg. Genom åren hade han flera olika roller och uppdrag på tidningen. När jag själv tog mina första stapplande steg som reporter på HD i början på 2000-talet var Kenny en av tidningens allra största profiler. Jag fick chansen att arbeta med honom under flera år. Lika uppskattad som han var av läsarna var han som kollega. Alltid vänlig och hjälpsam, men också en tävlingsmänniska.

Han var en gammeldags tidningsmurvel, men ingen motståndare till ny teknik och nya arbetssätt. Digitaliseringen av tidningen i början av 2000-talet och webbens framväxt passade Kenny bra. När blåljuslarmet gick var han ofta först ut från redaktionen med en kamera om halsen och rapporterade sedan snabbt in till redaktionen ute på plats.

Kontakten med läsarna ansåg han som oerhört viktig. Under flera år var Kenny jourhavande reporter på tidningen. Läsarna ringde in och ställde frågor och Kenny hjälpte till att besvara dem. Spalten vårdade han ömt under många år.

Bild: Roland Stregfelt

Kärleken till läsarna var besvarad. När tidningen arrangerade öppet hus var det ett säkert kort att sätta Kenny som en av föredragshållarna. Det var i princip en garanti för att det skulle bli lapp på luckan.

Annons

Annons

2012 slutade han som fast anställd på tidningen, men fortsatte under flera år att på frilansbasis skriva krönikor. Genom karriären har det blivit tusentals.

I mitten på 1990-talet gav han ut några av dem i kåserisamlingarna Söders blues och Söders rock och han medverkade också som medförfattare i flera böcker som rör Helsingborg och Ängelholm och den skånska idrottens historia.

Nu blir det inte fler falukorvar eller kärleksförklaringar till Söder. Kenny Lindquist blev 73 år. Han lämnar efter sig hustrun Lena Maria och sonen Viktor, och vi på tidningen har förlorat en kär kollega.

Läs mer:

Här hittar du ett flertal av Kenny Lindquists krönikor som han skrev för Helsingborgs dagblad.

Hur minns du Kenny Lindquist? Skriv en kommentar nedan.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan