Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Fokus borde läggas på länder där miljöproblemen är som störst

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är så skräpigt där, överallt låg skräp, även på icke turistområden som jag passerade. Det skriver Torsten Hansson efter en resa till Grekland. Bilden visar en strand full med plastavfall söder om Aten.

Bild: Thanassis Stavrakis

Annons

Jag har sedan över 30 år varit aktiv med att källsortera med mera och jag har försökt minimera utsläpp, men har ändå varit en miljöbov genom vissa resor jag gjort under åren.

Och jag kom för en tid sedan hem från en resa till Platanias på Kreta, och visst kände jag en viss skam över att bidra med utsläpp, men i ärlighetens namn så försvann den helt när jag varit där nere några dagar.

Här i Sverige görs det så mycket, och skrivs ännu mer om att vi måste agera nu, nu måste vi göra detta och detta, och vi fick till och med plastpåseskatten.

Men där nere då? Vad händer där? Jo, där far det runt massor med olika varianter av mopeder och motorcyklar, dåliga gamla bilar som vräker ut sina avgaser, och av någon anledning är dessa länder ofta välbefolkade, vilket ju spär på detta ännu mer.

Annons

Annons

Men det stoppar ju dessvärre inte där, för alla bussar som kör turister står ofta och väntar på sina turister med motorn på, troligen för luftkonditioneringens skull.

Så var i alla fall fallet med en chaufför som jag påtalade detta för, vilket han inte hade någon som helst förståelse för, när han stod med motorn igång (jag iakttog honom en längre stund) men med dörrarna öppna…

Så när jag frågade varför han gjorde det så kom svaret att bussen skulle vara sval för resenärerna, och när jag då påpekade att dörrarna var vidöppna och värmen slank in och kylan ut så att det resultatet var ouppnåeligt, blev han otrevlig.

Och det är så skräpigt där, överallt låg skräp, även på icke turistområden som jag passerade åkande lokalbussar. Och mycket av skräpet var dessa eviga plastvattenflaskor som låg slängda, så var är deras plastskatt eller varför kan vår regering inte lobba för att EU tvångsinför pantsystem i dessa sydliga länder? Eller påverka hårt för att det byggs ett riktigt VA-system, vatten reningsverk som kan leverera drickbart vatten i kranarna?

Så istället för att vara så ineffektiva så att det behövdes en person som tog betalt för bussresan såväl som en som skrev ut biljetten (?) både på bussarna som på terminaler så kunde dessa ”extra” personer, som tydligen är ett resultat av en politisk kampanj för att bekämpa arbetslöshet, fått gå och samla upp skräp i stället.

Annons

Och märkligt nog såg jag inte en enda elbil, inte heller laddstolpar, och då var jag ändå i Chania, i Hera-klion och på icke turistområden. Jag har rest till många sydliga länder förr, både i yrket som turist, och jag ser samma sak varje gång.

Så var det det där med flygskammen igen, men utan turister så skulle dessa oftast fattiga länder inte ha råd med någon förändring, så den turistfloden behövs nog ändå.

Sammantaget borde fokus ändras från att påverka oss till att påverka alla dessa länders medborgare för att uppnå ett mer konkret resultat.

Torsten Hansson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan