Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Vi kan inte acceptera att heliga skrifter eldas med polisbeskydd

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det var ju inte detta vi menade med yttrande- och mötesfrihet. Det skriver Magnus Grill. Bilden visar polisuppbådet vid en koranbränning nyligen på Värnhemstorget i Malmö.

Bild: Åsa Wallin

Annons

Koranbränningarna fortgår och hela det svenska samhället står som häpna åskådare. Det var ju inte detta vi menade med yttrande- och mötesfrihet! En irakisk medborgare med uppehållstillstånd i Sverige hånar den muslimska världen genom att sätta eld på en central religiös skrift för islam. Motaktioner mot svenska intressen uppkommer på olika platser i världen där man inte förstår att dessa gärningar, som man anser skymfar denna världsreligion, kan ske med skydd av svensk polis. Den svenska polisen agerar inte mot bränningen utan skyddar brännaren.

Annons

Annons

Våra grannländer Finland och Danmark klassar liknande händelser som hets mot folkgrupp och tillåter dem inte. I Sverige kunde faktiskt polisen överklaga till Högsta rättsliga instans, som man nu har gjort, samtidigt som man inte tillät flera bränningar, det vill säga hävdade sin tidigare tolkning att åtgärden genererade oro och våld. Nu följde man lägre domstols tolkning och lämnade tillstånd till denna egendomliga åtgärd för att provocera religiösa utövare.

Vilka står då bakom koranbränningarna och medverkar till att den kan genomföras med tillståndsansökan och domstolsprövning. Är det Iran eller Ryssland, som vill försvåra Sveriges Natoansökan? Är det en del av inrikespolitiken i Irak, eftersom man vet att denna typ av åtgärd får ett stort medialt genomslag? Det är då ett försök att lyfta fram shia-muslimska grupperingar i landet. Det är samme irakiske man som genomför koranbränningar och han vägrar att svara på vilka hans uppdragsgivare är.

Sverige kan inte tillåta att yttrandefrihet missbrukas på detta sätt och att systemet i praktiken blir kidnappat av våldsamma särintressen. Lika lite kan man tillåta att svenska välfärdssystem missbrukas genom utnyttjande av kriminella grupperingar.

Sverige kan inte vara en naiv åskådare när grundläggande samhällssystem utnyttjas på ett sätt som inte alls var avsikten när de tillskapades. Riksdag och regering måste tillskapa regler så att system inte kan kidnappas på det sätt som nu har skett.

Annons

Annons

Vi accepterar inte att ytterligare någon helig skrift hånas och eldas publikt under polisbeskydd! Vi skall respektera varann och inte se till det som skiljer, utan till det som förenar oss i Sverige.

Magnus Grill

Råå

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan