Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
För att ordna ett besök krävs det att man är frisk och datakunnig

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

För att besöka sjukvården krävs att man är frisk, har stort tålamod och är datakunnig. Är du gammal, sjuk och inte är datakunnig, tja, då är du rökt. Det skriver Bert Alfson.

Bild: Anders Wiklund/TT

Annons

För att komma i åtnjutande av svensk sjukvård gäller det att vara frisk, ha stort tålamod och vara datakunnig.

Jag hade några besvär som behövde kontrolleras av läkare. Några nyligen uppkomna och några som jag dragits med under en längre tid men inte tagit tag i.

Tänkte att eftersom jag ändå behövde kolla ett mer brådskande besvär så vore det kanske rationellt att få en läkartid på vårdcentralen som kunde titta på alla besvär och göra en bedömning.

Annons

Sagt och gjort. Ringde min vårdcentral enbart för att få beskedet att det inte fanns några läkartider att boka. Möjligen om en månad eller två men de kunde man inte boka till utan då fick man återkomma efter semestern så kanske det kunde gå att boka tid för läkarbesök.

Endast akuta besvär kunde tas emot och då fick man ringa på morgonen för att få en tid. Sagt och gjort. Ringde på morgonen och påstod att det var akut och fick då träffa en läkare som omedelbart skrev en remiss till en aktuell vårdavdelning på lasarettet.

Annons

Så. Då var den åkomman ”i röret”. Då gällde nästa som inte kunde betecknas som direkt akut. Ringde 1177 som jag blivit uppmanad att göra för icke akuta besvär. Fick sitta i telefonkö i cirka 40 minuter och fick därefter tala med en kvinna som upplyste att hon kunde inget göra mer än hänvisa till att försöka boka in ett läkarbesök på webben genom att logga in på 1177.se. Men det förutsatte naturligtvis dels att man är datorkunnig och dessutom har kännedom om vilka olika vårdavdelningar som finns på ett lasarett och samtidigt vet vilken som hanterade just de besvär man drabbats av.

Men. Ville man tvunget tala med en person så kunde man få ett telefonnummer till aktuell avdelning så kunde man ringa dit under deras telefontid.

Sagt och gjort. Ringde avdelningen och berättade vilka besvär som fanns och att man behövde att en läkare tittade på problemen. Fick då beskedet att man via telefon inte kunde ta emot en önskan om läkarbesök utan då fick man vända sig till webben och logga in på 1177.se för att där leta sig fram till hur man kunde göra en begäran om tid för läkarbesök. Om man inte var datakunnig kunde man få hemskickat en blankett att fylla i och sedan skicka tillbaka.

Annons

Att man via telefon kunde ta de uppgifter som skulle fyllas i för att sedan boka en läkartid var helt uteslutet.

Som sagt. För att besöka sjukvården krävs att man är frisk, har stort tålamod och är datakunnig. Är du gammal, sjuk och inte är datakunnig. Tja, då är du rökt.

Bert Alfson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan