Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Zelenskyj: Kriget saktar ner

Ukrainas motoffensiv tar få steg framåt, varnar president Volodymyr Zelenskyj.

– Kriget saktar ner, det erkänner vi. Alla steg blir svårare och tar längre tid, från sanktioner till vapenleveranser.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bild från tidigare i veckan när Danmarks statsminister Mette Frederiksen var i Kiev.

Annons

Efter en vecka med besök av Antony Blinken och Mette Frederiksen – och ett amerikanskt löfte om krigsbistånd på en miljard dollar – sänker Ukrainas president förväntningarna på snabbare resultat av motoffensiven.

– Folk har en tendens att vilja ha allt på en gång, och det är förståeligt, men det här är inte en spelfilm där allt är över på 90 minuter, säger Volodymyr Zelenskyj enligt The Guardian.

Annons

Hans ord kommer på en konferens i Kiev, arrangerad av oligarken Viktor Pintjuk, och med gäster som Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson i publiken.

Annons

Åhörarna fick höra att Ukrainas krigföring hade kunnat röra sig i snabbare fart om bara väst inte agerade så saktfärdigt.

– De frågar hur det går med motoffensiven, hur vårt nästa drag ser ut. Mitt svar just nu är: vi rör oss snabbare än era sanktionspaket (mot Ryssland).

Putin bakom Prigozjins död

I en eventuell förhoppning att elda på omvärldens stöd hotade han med att Ryssland är som farligast när president Vladimir Putin blir allt mer inträngd i ett hörn.

– För Putin återstår bara ett steg, att skrämma väst med kärnvapen. Det kommer att komma en tidpunkt då de flyttar sina kärnvapen i syfte att sätta press på USA.

Och ett bevis för detta är, enligt Zelenskyj, att Putin låg bakom Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjins död.

– Det faktum att Putin dödade Prigozjin, och vi har ingen information som pekar på något annat, visar hur han tänker och att han är politiskt svag.

Redo för val

Samma dag som Ryssland inlett "val" i de ukrainska regioner man i fjol påstod sig ha annekterat försäkrar Zelenskyj att hans regering är redo att organisera de val som är planerade till nästa år.

– Vi är redo, om det blir nödvändigt, säger han, men betonar svårigheterna i att hålla val där alla, från soldater i skyttegravar till flyktingar utomlands, kan delta.

Att få in internationella valobservatörer är helt avgörande, fortsätter han.

– Om världen är redo att skicka hit folk så kör vi.

– För oss är huvudsaken inte att vi har val utan att de erkänns av omvärlden.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan