Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Brasiliens president backar om Putinförsäkran

Brasiliens president Lula da Silva drar tillbaka sin personliga försäkran om att Rysslands president Vladimir Putin inte kommer att gripas om han deltar i nästa års G20-toppmöte i Rio de Janeiro.

Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva. Arkivbild.

Bild: Eraldo Peres

Annons

Lula da Silva säger nu att det är upp till rättsväsendet att besluta.

– Jag vet inte om Brasiliens rättsväsende griper honom. Det är rättsväsendet som bestämmer, inte regeringen, konstaterade han på måndagen.

I helgen, i samband med G20-mötet i Delhi i Indien, höjdes ett och annat ögonbryn efter att Lula da Silva för indiska medier förklarat att Putin kommer att vara välkommen till G20-mötet i Brasilien nästa år.

Annons

Annons

Skickade Lavrov

– Inte en chans att han kommer att gripas om han kommer till Brasilien och jag är Brasiliens president, slog han fast.

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag utfärdade i mars en internationell efterlysning av bland andra Rysslands president Vladimir Putin för delaktighet i kidnappningarna av ukrainska barn under kriget, vilket klassas som ett krigsbrott. Brasilien är medlem i ICC.

Däremot är inte Indien ICC-medlem men Putin valde ändå att inte resa dit under G20-mötet utan skickade i stället den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

Undrar över ICC-medlemskap

Nästa G20-möte är planerat att hållas i Rio de Janeiro i november 2024 men vid det laget hoppas Lula da Silva att "kriget är över".

Samtidigt sådde han tvivel om Brasiliens medlemskap i ICC och konstaterade att "tillväxtländer ofta undertecknar saker som är skadliga för dem".

– Jag vill veta varför vi är medlemmar men inte USA, inte Ryssland, inte Indien, inte Kina, sade da Silva.

– Jag säger inte att jag kommer att lämna domstolen, jag vill bara veta varför Brasilien tillhör undertecknarna.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan