Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Många förändringar är på gång inom hälso- och sjukvården

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kommentar till insändaren med rubriken: ”För att ordna ett besök krävs det att man är frisk och datakunnig” av Bert Alfson. Min mening, hd.se 8/9.

Det måste bli bättre för patienterna i kommunikationen mellan 1177.se, våra vårdcentraler och regionens sjukhus. Det skriver Anders Lundström (KD).

Bild: Claudio Bresciani/TT

Bert Alfson menar i sin insändare att: ”För att komma i åtnjutande av svensk sjukvård gäller det att vara frisk, ha stort tålamod och vara datakunnig.” Det är inte sant. I Hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf är det tydligt: ”Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården.”

Annons

Det innebär att den som är sjukast ska gå före och någon med lindriga bekymmer kan behöva vänta. Inte i något sjukvårdssystem i världen, oavsett hur hög den regionala skattesatsen politikerna än beslutar om, kan alla få hjälp samtidigt. Därför måste en viss prioritering göras där de akuta tillstånden får förtur. Den vägledande principen måste vara vård i rätt tid och på rätt nivå utifrån patientens behov. Då använder vi våra gemensamma resurser mest kostnadseffektivt.

Annons

Å andra sidan har Bert Alfson helt rätt när han påpekar att tillgängligheten och hur bemötandet sker är ett stort problem för svensk och skånsk sjukvård. Att ge sjukvård är både samtidigt väldigt enkelt och samtidigt oerhört komplicerat. Gränssnittet mellan primärvård, akutsjukvård och specialistvård är många gånger otydligt, och där behöver Region Skåne och sjukvårdshuvudmännen bli bättre. Även om Kristdemokraterna vill reformera svensk sjukvård i grunden för att på sikt komma ifrån problem som Bert Alfson beskriver utförligt, måste det ske förändringar och förbättringar här och nu.

Det måste bli bättre för patienterna i kommunikationen mellan 1177.se, våra vårdcentraler och regionens sjukhus. Tyvärr blir det för mycket hänvisning och avvisning för tillfället istället för att patienten vet vad nästa steg är i processen.

Så Bert Alfson sätter fingret på de problem som finns, och det är inte medborgarnas ansvar att det blir bättre, utan det är de förtroendevaldas. Personalen inom hälso- och sjukvården gör sitt yttersta i varje läge och behöver stöd att förenkla och förbättra strukturerna så att det är tydligt och enkelt.

Annons

Kristdemokraterna har ett stort ansvar och vi arbetar ständigt med att göra det enklare och tydligare. Det finns en omfattande reformagenda på nationell och regional nivå tillsammans med Moderaterna och Liberalerna. Mer tid för personalen att träffa patienter, i stället för administrativa administrationen är en viktig del i detta. Och det finns många förändringar som är på gång inom skånsk och svensk hälso- och sjukvård. I akt och mening att göra det så att ingen, inte ens Bert Alfson, ska känna sig rökt i skånsk hälso- och sjukvård.

Anders Lundström (KD)

regionråd och ordförande för Helsingborgs Lasarett

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan