Denna text publiceras i samarbete mellan de sex stora kultursidorna.
Barn och unga i Sverige läser allt mindre. Krisen slår brett, de flesta undersökningar visar att läsningen minskar i nästan alla grupper.
Orsakerna är många. Bibliotek stängs och bara knappt hälften av landets elever har tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Skillnaderna ökar mellan barn beroende på socioekonomisk bakgrund, och skolan har blivit allt sämre på att kompensera för gapen. Konkurrensen från skärmar och sociala medier blir allt hårdare.
Annons
Läsning är nyckeln till bildning och till historien, men också en förutsättning för människans frihet. Det barn som inte lär sig läsa ordentligt kommer som vuxen att sakna de redskap som krävs för att kunna fullgöra sitt medborgaruppdrag. Idag når 20 procent av 15-åringarna inte över basnivån i läsförståelse. Det är ett enormt misslyckande.
Annons
Att lära sig läsa är att lära sig tänka, och läskrisen hotar i förlängningen både demokratin och den enskildes möjlighet att växa. Vi menar att det är ett gemensamt samhällsintresse att ge alla barn och unga både läskunskaper och vägar in i skönlitteraturen. Vi menar också att skolan måste ta det ansvaret, och att politiken måste se till att resurser och verktyg finns på plats.
Idag har många elever inte tillgång till egna läromedel, eller till egna skönlitterära böcker. Idag har de privata skolkoncernerna ekonomiska incitament att strunta i att satsa på bibliotek. Det är ett fattigdomsbevis i ett rikt land.
Vi har ansvar för landets största kultursidor och är oense om mycket. Men om detta är vi överens: det behövs krafttag för att stoppa läskrisen. Vi uppmanar politiker från höger till vänster att ställa sig bakom dessa krav:
• Alla skolor ska ge eleverna tillgång till egna, tryckta, skönlitterära böcker att läsa.
Annons
• Alla elever ska ha tillgång till bemannade skolbibliotek. Förra veckans besked från regeringen om en satsning på skolbibliotek är ett bra men otillräckligt första steg.
• Vi vill se en satsning på läsning i hela grundskolan, med målet att jämna ut skillnaderna i läsförmåga.
Johan Hilton, Göteborgs-Posten
Lisa Irenius, Svenska Dagbladet
Victor Malm, Expressen
Karin Pettersson, Aftonbladet
Björn Wiman, Dagens Nyheter
Ida Ölmedal, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad