Annons

Annons

Annons

Politik i EU

Fyrdelat Europa – framtidsplan i EU

Slopade veton, större EU-budget och redo för fler länder 2030. Eller ett fyrdelat Europa med olika grader av integration.

Nu ritas framtidens EU upp i en gemensam plan från Frankrike och Tyskland.

Frankrikes EU-minister Laurence Boone (bilden) har tillsammans med sin tyska kollega Anna Lührmann gett en expertgrupp i uppdrag att fundera över EU:s framtid. Arkivfoto.

Annons

Tankarna förs fram i en rapport som arbetats fram av dussintalet statsvetare och nu presenteras på en lunchdiskussion för medlemsländernas EU-ministrar.

Tre grundsyften målas upp: att få EU att fungera bättre, få ordning på utvidgningen och stärka den demokratiska legitimiteten och rättsstatens principer.

Bland annat föreslås ett slopande av ländernas möjlighet att lägga in sitt veto i utrikes-, säkerhets- och skattefrågor. I stället ska länderna kunna välja att stå utanför vissa uppgörelser som de inte vill gå med på.

Annons

Annons

Statsvetarna vill också göra det lättare att straffa ett land som inte anses uppfylla grundläggande principer, utöka EU:s långtidsbudget och göra det lättare att ta upp gemensamma lån och nya EU-intäkter.

Om inte alla kan fås att dra åt samma håll ser man framför sig ett Europa i fyrtakt. Den inre kretsen skulle bestå av en grundkärna EU-länder som är med på ett allt närmare samarbete. Nästa krets är övriga länder i EU, följt av samarbetsländer och längst ut det som nu kallas EPC, Europeiska politiska gemenskapen, med länder som Storbritannien och Norge.

Rapporten ser fram emot att EU ska vara redo för nästa utvidgning från år 2030.

Fakta

Fakta: Rapport om EU:s framtid

Rapporten "Segla på djupa hav – att reformera och förstora EU på 2000-talet" har tagits fram av tolv statsvetare på uppdrag av Frankrike och Tyskland.

Samtidigt poängteras tydligt att rapporten "inte ska ses som representativ för den franska och/eller tyska officiella hållningen".

På 58 sidor föreslås bland annat slopade veton, ökat samarbete med EU-parlamentet kring tillsättandet av ny kommissionsordförande och krav på snabbare sanktioner, inklusive indragna bidrag, mot länder som inte följer grundläggande principer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan