Annons

Annons

Annons

Tennis

Max från Båstad skrev historia – mitt i tennismörkret

Max Dahlin vann US Open-dubbeln för juniorer och tände en strimma hopp i svensk tennis. På vägen inspirerades Båstadbon av den störste någonsin – Novak Djokovic.

– Han värmer upp nästan två timmar innan sin träning, säger 17-åringen.

I sin andra Grand Slam-turnering gick Max Dahlin hela vägen och vann dubbeltiteln i par med Oliver Ojakaar. US Open-finalen spelades förra lördagen och slutade 3–6, 6–3, 11–9.

Bild: Privat

Annons

Bedriften flimrade förbi som en notis förra helgen. Mellan rubrikerna om Mikael Ymers avstängning för brott mot dopningsreglerna och Dragos Madaras pågående utredning, slog han till.

Max Dahlin gick hela vägen och vann dubbelturneringen i US Open.

– Det är jättekul såklart, säger han.

– Det var kanske inte det man väntade sig när man åkte dit. Vi var oseedade, men känslan var ändå att vi kunde slå de bästa.

Tillsammans med estländaren Oliver Ojakaar smög sig Max Dahlin förbi omgång efter omgång och var plötsligt i final. Där slog paret sjätteseedade Federico Bondioli och Joel Schwaerzler.

– Det var en häftig match, säger 17-åringen som fyller 18 senare i år.

– Det är många som hört av sig, gamla klasskompisar och klubbkompisar. Lite oväntade grattismeddelanden faktiskt. Det har varit kul.

Annons

Annons

I maj gick Max Dahlin oväntat till final i Kalmars 15 000 dollars-turnering. ”Efter den tävlingen har självförtroendet blivit bättre och så har det rullat på”, säger han.

Bild: MATHILDA AHLBERG

Han kommer ursprungligen från Karlstad men går tredje året på tennisgymnasiet i Båstad. I våras gick han till final i en 15 000-dollarsturnering i Kalmar. Ett resultatet som gjorde att Max Dahlin tilldelades ett wild card till kvalet i Nordea Open.

Flera stora milstolpar efter varandra. Ändå har han gått lite under radarn.

– Innan jag började i Båstad var jag inte en av de bästa i Sverige. Inte jättenära heller. Men sedan har det gått ganska fort.

I somras fick Max Dahlin wild card till Nordea Opens kval. Det blev förlust direkt mot förstaseedade Pavel Kotov, men en upplevelse att spela en ATP-tävling inför fullsatta läktare på Båstads nedre banor. ”Det var jättekul. Särskilt att spela inför så mycket publik. Han var några steg vassare, men jag var ändå nöjd med min prestation” säger han.

Bild: MATHILDA AHLBERG

Nu står hans namn i historieboken. 19 svenskar har segrat i en Grand Slam på juniornivå under den öppna eran (se faktarutan). En av dem sticker ut– Stefan Edberg. Han är ensam i världen om att ha vunnit samtliga fyra under ett och samma år.

Senaste svenska segraren är Daniel Berta, uppvuxen i Helsingborg, som vann Franska Öppna 2009.

– Man känner sig som en av de stora spelarna, säger Max Dahlin om sin upplevelse.

– Jag blev eskorterad till banan, man har linjedomare och bollkallar. Det är en stor känsla och också stor press. Det var en upplevelse att få vara med om och man är taggad på att ta sig dit som senior nu när man fått smaka på det.

Annons

För juniorerna rör sig i samma korridorer som de stora namnen. I slutet av tävlingen var det bara finalisterna kvar: Coco Gauff, Aryna Sabalenka, Daniil Medvedev och Novak Djokovic.

Annons

– Man ser hur de värmer upp, tränar och vad de äter, säger Max Dahlin som fått med sig några lärdomar hem.

– Den extremt långa uppvärmningen och nedvarvningen efter träningarna. Djokovic värmer upp i två timmar innan sin träning, och varvade ner i kanske en och en halv. De är väldigt professionella.

Serben Novak Djokovic skrev historia i New York när han vann sin 24:e Grand Slam-turnering, flest i världen tillsammans med Margaret Court.

Bild: MIKE SEGAR

Att han fastnat för just den detaljen är inte så konstigt. Max Dahlin har höga krav och tycker om struktur.

– Jag gillar inte när det är smuts på banan, och när det är mycket skrik, fusk, psykande och sådant där. Jag vill ha det lite rent och mer som den gentlemannasport tennis är, vilket det är mer på seniorsidan.

– Tennisen där är lite mer vuxen och mogen än vad det är på juniortävlingar.

Förutom att ta ikapp missat skolarbete, Max Dahlin har höga krav även där, ska han framåt försöka hävda sig på seniortourens första steg, futuretävlingarna.

– Jag vill lyckas bra där och sedan framöver ta steget till challenger och ATP. Tränar man tillräckligt hårt och gör jobbet mentalt tror jag det kan gå.

Planen är att Max Dahlin ska gå klart gymnasiet på tre år. Jag vill prestera i skolan med. Jag vill inte slänga bort det utan gå ut med bra betyg. Men jag vill samtidigt vara ute och tävla så det får bli en mix av båda”, säger han.

Bild: MATHILDA AHLBERG

Annons

Fakta

Svenska junior-titlar i Grand Slam under öppna eran (sedan 1968)

Singel

1972 Björn Borg (Wimbledon)

1978 Per Hjertquist (US Open)

1979 Lena Sandin (Franska Öppna)

1981 Jörgen Windahl (Australian Open), Mats Wilander (Franska Öppna) och Thomas Högstedt (US Open)

1983 Stefan Edberg (Australian Open, Franska Öppna, Wimbledon och US Open)

1984 Kent Carlsson (Franska Öppna)

1989 Nicklas Kulti (Australian Open och Wimbledon)

1991 Thomas Enqvist (Australian Open och Wimbledon)

1996 Björn Rehnquist (Australian Open)

2009 Daniel Berta (Franska Öppna)

Dubbel

1983 Carin Anderholm/Helena Olsson (Franska Öppna)

1990 Roger Pettersson/Mårten Renström (Australian Open)

1991 Thomas Enqvist/Magnus Martinelle (Franska Öppna)

2008 Sandra Roma (US Open i par med Noppawan Lertcheewakarn)

2023 Max Dahlin (US Open i par med Oliver Ojakaar)

Källa: wikpedia.org

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan