Annons

Annons

Annons

Det ekonomiska läget

OECD sänker tillväxtprognosen för 2024

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD sänker sin prognos för global tillväxt 2024 till 2,7 procent. Tidigare låg den på 2,9 procent.

OECD pekar på av effekter av räntehöjningar och en oväntat svag återhämtning för Kina.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD (Organization for Economic Co-operation and Development)

Annons

"Effekten av tajtare penningpolitik blir allt mer påtaglig, förtroendet bland företag och hushåll har vänt nedåt, och återhämtningen i Kina har avtagit", skriver OECD:s ekonomer i ett pressmeddelande.

Samtidigt höjs prognosen för 2023 till 3 procent, från tidigare 2,7 procent.

Riskerna för prognosen är på nedåtsidan, enligt OECD:s ekonomer. Det innebär att sannolikheten för att det blir sämre tillväxt än prognosen är större än sannolikheten att det blir bättre tillväxt.

Annons

Annons

Med undantag för pandemiåret 2020 skulle en global tillväxt på 2,7 procent vara den lägsta tillväxtsiffran sedan den globala finanskrisen.

OECD-ekonomernas tillväxtprognos för Kina ligger på 5,1 procent i år och 4,6 procent 2024. För USA räknar de med en tillväxt på 2,2 procent i år och 1,3 procent nästa år.

Eurozonens ekonomi väntas bara växa med 0,6 procent i år, följt av en tillväxt på 1,1 procent 2024, medan den japanska tillväxtprognosen ligger på 1,8 procent i år och 1,0 procent nästa år.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan