Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tomas Nilsson: Den meste HIF:aren har lämnat – 100-årige Gösta Nordström har avlidit

När tåget ”Svarta Blixten” dunkade fram över östgötaslätten föll regnet utanför. Regn och Svarta Blixten är en lyckad kombination. När HIF tog sig till cupfinal för första gången 1941 gjorde Malte "Svarta Blixten" Mårtensson alla HIF:s sex mål i semifinalen på ett regnpinat Olympia. Gösta Nordström var självfallet på plats. 2006 tog Svarta Blixten honom till final igen.Bild: Roland Bengtsson
”Erbjuder du skjuts? Det var ju kärt av dig, men jag kan ju ha den innestående tills jag blir gammal”. Precis det där citatet var Gösta Nordström i ett nötskal. Jag erbjöd ofta skjuts från Olympia ner till Söder där han då fortfarande bodde. Han tackade nej varenda gång med glimten i ögat. Han hade ju en rullator och promenerade sakta på sina gator röda och blå från sitt ena hem till det andra.
Nu har Gösta Sigvard Nordström lämnat sitt HIF. En urhelsingborgare som hann fylla 100 år och uppleva precis allt som går att uppleva i en fotbollsklubb. Och det var en hel del.
När han fyllde 100 uppvaktades han av HIF:s Fia Nilsson med en matchtröja med den aktningsvärda åldern tryckt på ryggen. Han knöt nävarna och jublade.
Precis samtidigt satt HIF-ledningen uppe på Olympia och berättade för mig att ”jo, det var liksom så att vi kommer att gå 13 miljoner kronor back”.
”Erbjuder du skjuts? det var ju kärt av dig, men jag kan ju ha den innestående tills jag blir gammal”. Gösta Nordström tog rullatorn till Olympia så länge han orkade.Bild: Tobias Andersson
Sådana där saker hade Gösta Nordström varit med om förr. Han föddes 1918 och började följa HIF 1928. Bra tajmning för en man som kom att ha tajmning i replikerna som sitt signum. Redan första året som supporter fick han se ”di röe” vinna föreningens första guld.
— Det är svårt att jämföra epoker. Det är vitt skilda saker, dagens fotboll och den vi såg på 1920-talet. På den tiden kunde en spelare ta ner bollen och vänta i flera sekunder innan han levererade en passning. I dag smäller det direkt, sa Gösta Nordström efter att vi diskuterade HIF:s sjunde någon dag efter den senaste triumfen 2011.
— Nu fick jag se pågarna ta det sjunde guldet. Det är fantastiskt att uppleva det på ålderns höst.
Han skulle få åtta år till i Sundets pärla. Och det var en kämpe som inte direkt låg i sängen och väntade på att livet skulle ta slut. Livet skulle levas och mycket av det livet handlade om HIF.
Som 99-åring hängde han i HIF-vännernas lokal på Olympia och diskuterade fotboll – trots att han blivit blind två år tidigare.
När supporterklubben Kärnan åkte land och rike runt för att se sitt lag fanns Gösta Nordström ofta med ombord på bussen. Han slutade resa först som 89-åring.
Till cupfinalen 2006 på Råsunda ordnade HIF-supportrarna två fullastade tåg. Tidningen var med och gjorde ett reportage. I en av de första vagnarna satt Gösta Nordström.
— Det är roligt att åka med det här gänget av unga människor. De som inte tror att det här är fina killar och tjejer borde åka med och se för sig själva, sa han.
Sina första bortaresor gjorde han på lastbilsflak till Malmö, Landskrona och andra närliggande städer. Vi satt i järnvägsvagnen och pratade om att han blivit hedersmedlem i Kärnan hösten innan.
— Det var omtumlande att de uppmärksammade en gammal gubbe som mig. En sådan utmärkelse går ej spårlöst förbi, sa Gösta med en klar vink till det rälsburna sätt vi tog oss till Solna den där finaldagen.
Tajmning i replikerna var det.
HIF har under åren gått genom det mesta. Upp och ner. Formats till målvakternas klubb med Sigge Lindberg, Folke Friis, Kalle Svensson hela vägen fram till Pär Hansson. Längs vägen har det blivit sju titlar i allsvenskan och fyra cupguld.
Gösta Nordström fick uppleva dem alla.
Nu får han ta sig fram på nya gator röda och blå.
Jag tror att han somnade med ett leende på läpparna.
Gå till toppen