Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Frågor och svar

Här får du svar på de vanligaste frågorna. Hittar du inte det du söker är du välkommen att kontakta oss.
Verktyg för att hantera din prenumeration hittar du under sidan min prenumeration.

Uppehåll

Varje dag, året om, kan du som är prenumerant läsa vår e-tidning via dator eller via app i surfplatta eller mobil. Du loggar in med ditt konto för att komma åt e-tidningen.
Ditt uppehåll kan omfatta endast en dag. Vi måste dock ha din anmälan senast kl 13.30 dagen innan uppehållet ska börja gälla.
Senast kl 13.30 dagen innan behöver vi ha din anmälan.
1) Logga in med ditt konto på hd.se/profil
2) Tryck på knappen Min prenumeration
3) Scrolla ned till Lägg in uppehåll
4) Välj period som uppehållet ska vara.
5) Tryck på Spara

Tidningsdistribution

Vi strävar efter att din tidning ska finnas i lådan senast kl 6 måndag-fredag och kl 7 lördag-söndag.
Kontakta Västsvensk Tidningsdistribution på telefon 035-16 07 50, måndag-lördag 7.00-11.00, sönd 8.00-11.00. I de flesta fall av mottagen reklamation kan vi leverera tidningen till dig under dagen. På ett fåtal adresser tillhandahåller Västsvensk Tidningsdistribution inte utdelning på söndagar, tidningen levereras då på måndagen.
Om du inte fått din tidning i lådan innan kl 6 mån-fre respektive kl 7 lör-sön kan du reklamera den via telefon 0771-87 30 30 eller via sidan min prenumeration.
1) Logga in med ditt konto på hd.se/profil
2) Tryck på knappen Min prenumeration
3) Scrolla ned till Reklamera tidning
4) Välj dag och anledning till reklamation
5) Tryck på Spara
Notera att du som prenumerant har tillgång till vår e-tidning varje dag, året om, utan extra kostnad.
Boende i 0430-området: ring VTD på telefon 035-16 07 50, kl 7-11 mån-lör, kl 8-11 sön.
På grund av rådande situation med Coronaspridningen i Sverige kan tryck och leverans av din tidning komma att påverkas.
Om du skulle bli drabbad av att din tidning blir försenad eller uteblir hittar du i första hand aktuell information om distribution på hd.se alternativt via vår servicetelefon 0771-39 04 00.
Din tidning kan komma att delas ut via utlämningsplatser i din kommun, dessa platser kommer att publiceras på hd.se om det blir aktuellt.
Du kan även få information om din tidningsleverans genom att logga in med ditt HD-konto på hd.se/kundservice där du hittar all aktuell information om din prenumeration. På sidan ”Min prenumeration” får du information om förseningar eller eventuell utdelning via våra tillfälliga utlämningsplatser.
Vi hoppas på förståelse i dessa tider.

Premium

En del av vårt innehåll på sajterna är endast tillgängligt för betalande prenumeranter.
Exempel på premiuminnehåll kan vara artiklar inom feature, populärvetenskap, opinion och åsikter av typen analyser, exklusiva intervjuer eller reportage. Exempel som inte kommer att vara premiuminnehåll är information som är väsentlig för dig som samhällsmedborgare tex förorenat kranvatten, stormvarningar och liknande.
Som befintlig prenumerant på papperstidningen eller e-tidningen har du tillgång till allt premiuminnehåll genom att logga in på vår sajt. Har du inte skapat ett konto gör du det enkelt här.
Bra journalistik kostar pengar, oavsett kanal. Vi har fler än någonsin som tar del av vårt material och för att vi fortsatt ska kunna ge dig högkvalitativ journalistik behöver vi utöver annonsintäkter även digitala konsumentintäkter. Detta är inte unikt för oss utan så gör nu fler och fler mediehus världen över.

Skapa konto

Efter du skapat ett konto kommer du få ett e-post skickat till dig med en aktiveringslänk. Klicka på denna länk inom 24 timmar för att få fortsatt tillgång och bekräfta att det är du som skapat kontot. Se vår film om hur du skapar konto här.
Du som prenumererar på papperstidningen får via ditt konto tillgång till vår e-tidning utan extra kostnad. Du väljer själv om du vill läsa via dator, surfplatta eller smartmobil. Läs mer här.
Med ditt konto kan du även logga in på hd.se där du kan ta del av vårt premiuminnehåll samt följa och bevaka dina favoritskribenter eller ämnen.
Genom att logga in på hd.se/hdpasset samt i vår webbutik shoppia.se kan du dessutom ta del av våra fantastiska erbjudanden och spara tusenlappar!
Självklart kan du också hantera dina kontoinställningar och dina prenumerationsärenden via sidan min prenumeration.
För att underlätta registreringen har vi valt att man kan använda antingen personnummer eller kundnummer när man skapar konto.
Vill du använda kundnumret hittar du det överst på din faktura.
OBS! Vi har nyligen uppdaterat våra kundnummer. Har du redan en inloggning hittar du ditt nya kundnummer under Mina Sidor. Har du inte redan en inloggning så hittar du ditt uppdaterade kundnummer i ett epostmeddelande som vi nyligen skickade ut. Vid frågor kontakta kundservice.
Du kan enkelt byta lösenord genom att klicka här.
1) Fyll i din e-postadress och tryck på Skicka
2) Gå till din e-post och öppna mailet vi nu skickat till dig
3) Tryck på Ange nytt lösenord så öppnar sig en webbsida där du fyller i ditt nya lösenord 
4) Fyll i ditt nya lösenord två gånger och tryck sedan på knappen Byt lösenord
Gå in på hd.se/skapa-konto och fyll i dina uppgifter. Ditt konto består av en e-postadress och ett lösenord. Är du prenumerant på papperstidningen identifierar du dig med ditt kundnummer eller personnummer för att koppla din prenumeration.
1) Skriv in hd.se/skapa-konto i din webbläsare
2) Fyll i dina uppgifter och välj ett lösenord - tryck på knappen ‘Skapa konto’
3) Fyll i ditt kundnummer - tryck på knappen ‘Koppla prenumeration’
4) Gå till din e-post och verifiera din e-postadress.
5) Börja läsa!
För att få tillgång till e-tidningen, HD-passet och kunna göra egna ändringar på din prenumeration så kopplar du ditt konto till din prenumeration här.

Privatannons

Här finns all information du behöver för att boka en dödsannons, dödstack eller in memoriam.
Du kan boka din annons själv via webben, mejla in din annons till privatannons@hd.se eller ringa kundservice på 042-489 90 89 måndag-fredag kl 08:00-16:30.
Dessa annonser kan endast bokas i receptionen på Helsingborgs Dagblad eller Sydsvenskan. Vid bokningen måste aktuell polisanmälan medtas. Endast en persons borttappade pass per annons. Annonsen måste bokas tre dagar i följd i tidningen, och kostar 450 kronor totalt.

Nyhetsbrev

"Vad vi läser" är nyhetsbrevet för dig som älskar bra journalistik.
En eller ett par gånger i veckan tipsar redaktionen om ett fåtal noga utvalda texter från medier i hela världen. Sådant vi har läst, sådant vi gillar, sådant vi inspireras av – och vill sprida till er, för att det helt enkelt är så lysande bra att det förtjänar en större publik.
Vårt dagliga nyhetsbrev ger dig de viktigaste nyheterna på vår sajt vid kl 7 på morgonen. Det ger dig en bra överblick över senaste nytt och från nyhetsbrevet kan du klicka in på sajten för att läsa vidare. Observera att du måste vara prenumerant för att ta del av samtliga artiklar på vår sajt.
Varje vecka får du mejl om utvalda erbjudanden att utnyttja för dig med HDpass. Här kan också riktigt bra sista-minuten-erbjudanden dyka upp!
Det går bra att anmäla flera e-postadresser. Tänk på att hela ditt hushåll har möjlighet att utnyttja erbjudandena i HDpasset och inom familjen kan många olika intressen förekomma. Se därför till att just du får en påminnelse om HDpasserbjudandena så att du inte missar något riktigt bra!
Här kan du registrera flera e-postadresser.

Nyhetsapp

Under "Inställningar" i Nyhetsappen hittar du notisinställningar. Klicka där för att aktivera pushnotiser för de områden som du önskar t ex stora nyhetshändelser, trafik- eller sportnyheter samt lokala nyhetsflashar.

HDpasset

Alla som har en helårsprenumeration har rätt att utnyttja HDpassets erbjudanden.
Ladda ner vår app HDpasset, så har du alltid tillgång till våra erbjudanden och kan utnyttja dem direkt via din smartmobil.
HDpasset är till för dig som är helårsprenumerant. Det är ett förmånsprogram som varje vecka fylls på med nya fantastiska erbjudanden. Missa inte din chans att spara tiotusentals kronor! Du hittar alla erbjudanden här.
Vi har slutat med HDpass i plast och ersatt med prenumerationsintyg. Du visar helt enkelt upp ditt prenumerationsintyg när du vill nyttja ett erbjudande.
För att skriva ut ditt intyg gör så här:
Logga in på sidan Min prenumeration och klicka på knappen ”Skriv ut HDpass”. Har du frågor kontakta kundservice.
För att få HDpasset i mobilen behöver du ett konto. Du som inte skapat konto än gör det enkelt på hd.se/skapakonto.
Du laddar ner appen - länkarna finns här. Appen är gratis och du kan se alla aktuella erbjudanden. För att få tillgång till bokningsuppgifter och möjlighet att visa ditt HDpass för respektive erbjudande loggar du in med ditt konto. 
HDpasset finns inte längre som plastkort, istället kan du ladda ner vår app HDpasset till din mobil och bära med dig ditt digitala HDpass.
Saknar du mobil? Då kan du skriva ut ett prenumerationsintyg att visa upp för att nyttja ett erbjudande. Logga in på sidan Min prenumeration och klicka på knappen ”Skriv ut HDpass”. Har du frågor kontakta kundservice.

E-tidning

Här kommer du direkt till e-tidningen i webbläsare.
Vill du läsa mer om e-tidningen gör du det här.
1) Logga in med ditt konto på http://e-tidning.hd.se/
2) Välj den tidning och del du vill läsa
3) Bläddra med knapparna vid sidorna i webbläsaren, eller med pilarna i ditt tangentbord
4) Vill du veta mer kika på vår sida för E-tidningen
Du laddar ner vår app HD E-tidning. Du loggar sedan in i appen med ditt konto. Har du inte skapat ett konto gör du det enkelt på hd.se/profil
Med e-tidningen kan du läsa hela papperstidningen digitalt – på din dator, i din surfplatta eller smartmobil. E-tidningen kommer ut varje dag året om, även de dagar då det inte kommer någon papperstidning i brevlådan. Du som prenumererar på papperstidningen får e-tidningen utan extra kostnad.
Här hittar du all information om vår e-tidning och hur du gör för att komma igång!
Här når du själva e-tidningen!
Välkommen in på vår sida med samlad information om vår e-tidning, du når den här.

Digitala frågor

En del av vårt innehåll på sajterna är endast tillgängligt för betalande prenumeranter.
Exempel på premiuminnehåll kan vara artiklar inom feature, populärvetenskap, opinion och åsikter av typen analyser, exklusiva intervjuer eller reportage. Exempel som inte kommer att vara premiuminnehåll är information som är väsentlig för dig som samhällsmedborgare tex förorenat kranvatten, stormvarningar och liknande.
Som befintlig prenumerant på papperstidningen eller e-tidningen har du tillgång till allt premiuminnehåll genom att logga in på vår sajt. Har du inte skapat ett konto gör du det enkelt här.
Det kan bero på lite olika saker:
Vid registreringen fick du e-post med en aktiveringslänk som du måste klicka på för att aktivera ditt konto.Har du en prenumeration hos Apple och försöker logga in med ditt iTunes-konto fungerar inte det. Du måste ha din prenumeration hos oss för att kunna skapa konto.
Kontrollera att du har korrekta användaruppgifter - om du glömt ditt lösenord kan du återställa det här.
Bra journalistik kostar pengar, oavsett kanal. Vi har fler än någonsin som tar del av vårt material och för att vi fortsatt ska kunna ge dig högkvalitativ journalistik behöver vi utöver annonsintäkter även digitala konsumentintäkter. Detta är inte unikt för oss utan så gör nu fler och fler mediehus världen över.
På iOS- och androidenheter.
För att du ska kunna läsa vår e-tidning i din surfplatta eller mobil krävs iOS 9 eller senare (minst iPad 2 samt iPhone 4S) alternativt Android 4.1 eller senare. 

Betalsätt och betalning

Du kan betala din prenumeration med faktura, e-faktura, autogiro, PDF-faktura eller betalkort och i vissa fall Klarna.
Notera att en fakturaavgift om 49 kronor tillkommer om du väljer att betala via pappersfaktura. Du kan enkelt anmäla dig till e-faktura eller autogiro via din internetbank, då sparar du också på miljön!
Är du intresserad av PDF-faktura som du får till din mejladress var vänlig kontakta kundservice.
Autogirodragning görs den 27:e i månaden eller nästkommande bankdag.
Autogiro är ett smidigt sätt att betala och för att få igång dragningar från ditt konto behöver vi ditt medgivande. Detta fyller du enklast i direkt via din internetbank eller via detta formulär.

Beställ prenumeration

prenumerera.hd.se hittar du våra olika erbjudanden och där kan du enkelt teckna en prenumeration.
Taltidningen kostar precis som papperstidningen - 12 mån 3969 kr eller Månadsgiro 333 kr/mån. Har man redan en prenumeration på papperstidningen är det 90% rabatt på taltidningen. Beställ genom att mejla till kundservice@hd.se eller ring 042-489 90 89.
Använder ni datorer eller surfplattor i klassen kan e-tidningen vara ett bra alternativ.
Behöver ni tidning för hela läsåret levererar vi max 3 tidningar per skola.
Behöver ni klassuppsättningar för enstaka veckor, max 15 tidningar per klass.
Här hittar ni mer info och beställer tidningar.
För tillfället ligger vårt gåvoprenumerationsflöde nere på vår hemsida, vi beklagar detta. Givetvis kan du beställa din gåvoprenumeration ändå. Om kriterierna nedan uppfylls är ni välkomna att kontakta vår kundservice, alternativt fylla i formuläret nedan, för att lägga upp er gåva.
Gåvoformulär
Kunder med prenumeration på ord pris får ge bort en gåvoprenumeration enligt följande:
Har du en 7-dagars printprenumeration får du ge bort en helgprenumeration*, e-tidning eller premium
Har du en printprenumeration Helg får du ge bort en helgprenumeration*, en e-tidning eller premium
Har du en prenumeration på vår E-tidning eller Premium får du ge bort e-tidning eller premium. Om din prenumerationslängd är mer än 5 månader ingår helgprenumeration* även som gåva.
*vid helgprenumeration får adressen inte vara samma som din egen.
Villkor gåvoprenumeration:
Gåvoerbjudandet gäller en gång per år och prenumeration och bara om du varit prenumerant tillräckligt länge. Erbjudandet gäller inte om du har sagt upp din prenumeration. Du får inte ge bort en prenumeration till dig själv eller någon i din familj som du delar adress med (gäller även tillfällig bostad). Mottagaren får inte ha en aktiv prenumeration på Sydsvenskan, eller haft en prenumeration på Sydsvenskan de senaste 6 månaderna.
Papperstidning av HD går endast att ge bort till adresser i följande kommuner: Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga
Kontakta kundservice
Gåvoformulär

Adressändring

Senast kl 13.30 dagen innan behöver vi ha din anmälan.
Din tillfälliga adressändring kan omfatta endast en dag. Vi behöver dock ha din ändring senast kl 13.30 dagen innan du vill ha tidning till den nya adressen.
1) Logga in med ditt konto på hd.se/profil
2) Tryck på knappen Min prenumeration
3) Scrolla ned till Ändra utdelningsadress
4) Fyll i den nya adressen och datum det ska börja gälla
5) Tryck på Spara
1) Logga in med ditt konto på hd.se/profil
2) Tryck på knappen Min prenumeration
3) Scrolla ned till Lägg in tillfällig adress
4) Fyll i den tillfälliga adressen och datum det ska börja gälla
5) Tryck på Spara

Villkor, Dataskydd och GDPR

Om du vill ha ett registerutdrag loggar du in med ditt HD-konto på hd.se/registerutdrag. Ditt ärende kommer att behandlas av Bonnier News dataskyddsombud. Dataskyddsombudet kommer att kontakta dig inom 30 dagar. Det du kan förvänta dig i ditt registerutdrag är uppgifter om din prenumeration och/eller ditt kundengagemang hos oss.
Har du inget konto vänder du dig till kundservice.
Läsare kan placeras i segment som används för att rikta marknadsföring. När det gäller användare som loggat in inom Bonnierkoncernen kan marknadsföringssegment delas inom Bonnierkoncernen för att rikta marknadsföring.
Vi kan också sälja annonsering till tredje part som riktar sig till utvalda annonssegment. När detta sker får tredje part ett pseudonymiserat* ID och kod för utvalda annonssegment. Vi skickar med andra ord inga personuppgifter till tredje part som de kan använda för att identifiera dig som person. Tredje part tillåts inte att lagra varken pseudonymiserat ID eller koder för annonssegment, utan får endast behandla denna information för att leverera annonsen.
*data som inte kan kopplas till en specifik individ utan att man använder kompletterande information.
Du kan höra av dig till oss och be om att vi inte ska kontakta dig i marknadsföringsärenden – skicka in ett ärende till kundservice så hjälper vi dig.
På våra olika sajter inom Bonnier News används olika typer av cookies. Läs vår cookiepolicy här.
Icke-inloggade besökare 
För icke-inloggade besökare på våra sajter samlar vi inga personuppgifter – vi samlar alltså ingen information som direkt kan kopplas till en fysisk person. Anonymiserade data samlas dock in och innehåller till exempel information om vilka artiklar som läses och vilka typer av enheter som nyheter konsumeras på.
Inloggade besökare 
För inloggade användare samlas data som kan kopplas direkt till fysisk person och som därmed utgör personuppgifter, dessa personuppgifter lämnar vi inte vidare till tredje part. De personuppgifter som vi har om dig kan du begära ut via ett registerutdrag.
Tredjepartscookies
Angående tredjepartstjänster, till exempel annonsnätverk, så har inte Bonnier News tillgång till den data som samlas in via tredjepartstjänster och kan därför inte heller lämna ut sådan information. Vi har en strikt policy som reglerar hur annonsörer får placera och hantera cookies på våra sidor.
Du har rätt att begära att vi raderar de personuppgifter som vi behandlar om dig. Det finns dock några undantag från detta:
  • Om du är kund/prenumerant så behöver du först avsluta ditt engagemang hos oss.
  • Vissa uppgifter får vi enligt rådande lagstiftning inte radera, till exempel uppgifter som vi måste behålla enligt bokföringslagen.
Observera att om du vid ett senare tillfälle väljer att bli kund hos oss igen så kommer vi från och med det tillfället återigen behandla dina personuppgifter.
Den 25 maj 2018 började den nya dataskyddsförordningen GDPR gälla i hela EU. GDPR (General Data Protection Regulation) ersätter den svenska personuppgiftslagen PUL, och innebär ett ökat skydd för din personliga integritet. Syftet med GDPR är att förstärka de rättigheter kring personuppgifter som du har som enskild.
Annonsering på vår sida kan ske på två olika sätt, antingen genom direkt annonsering eller via programmatisk annonsering.
Direkt annonsering  
Vid direkt annonsering köper annonsörer annonsplats direkt av oss och vi placerar annonserna direkt på våra sidor. Våra annonsörer köper vanligtvis ett antal annonsvisningar riktade mot ett eller flera annonssegment. 
Programmatisk annonsering
Programmatisk annonsering är annonsering som sker i realtid. När du laddar vår sida sker en realtids-budgivning bland våra tillåtna annonsörer där det vinnande budets annonser visas. Vid budgivningen får annonsörer tillgång till ett pseudonymiserat ID och en kod för det annonssegment som du tillhör.
Den vinnande annonsören får visa sin annons för dig på vår sida. Annonsörer får möjlighet att säkerställa så att annonsen visas lagom ofta (frekvens) och även förhindra att de får betala för annonsvisningar som genererats av icke-mänskliga besökare (olika typer av botar eller försök till annonsbedrägeri).
När du installerar vår nyhetsapp (via App Store eller Google Play) för första gången får du frågan om du vill tillåta notiser. Du får också frågan om du vill tillåta platstjänster (iOS) eller skicka platsinformation (Android). Dessa val kan du när som helst ändra på i telefonens/surfplattans inställningar.
Platsdatan används för att du ska kunna ta emot notiser/meddelanden från HD som är särskilt relevanta i ett avgränsat område. Till exempel: En större brand har utbrutit i en industri och HD skickar ut en nyhetsflash om händelsen till alla appanvändare som valt att ta emot notiser/meddelanden från vår app. Därutöver vill vi skicka en flash med mer detaljerad information som är ännu mer viktig för dem som befinner sig i brandens närområde.
Den geografiska datan som du delar är bara knuten till appen du installerat på din telefon eller surfplatta och används inte i några andra syften. Och vill du inte kunna att ta emot platsbaserade notiser/meddelanden från vår app är det bara att stänga av den möjligheten i telefonens/surfplattans inställningar.
Våra annonsörer får aldrig någon information som kan knytas direkt till dig som person, däremot får de ta del av ett pseudonymiserat* ID och en kod för den grupp av besökare där de valt att annonsera - ett så kallat annonssegment. Utifrån din besöks- och läshistorik placeras du i ett annonssegment och våra annonsörer kan köpa annonser som riktar sig mot ett sådant segment.
*data som inte kan kopplas till en specifik individ utan att man använder kompletterande information.
Vilken persondata vi sparar om dig beror på vilket engagemang du har hos oss.
  • För våra papperstidningsprenumeranter sparar vi de uppgifter som krävs för att vi ska kunna leverera tidningen till dig samt för betalning och fakturering. Om du använder den digitala tillgången som ingår i din prenumeration och är en inloggad användare på våra digitala tjänster samlas data som används för att förbättra och personalisera din digitala upplevelse och för att analysera hur tjänsten används. Vi använder även data för att rikta relevant marknadsföring till dig.
  • För inloggade användare på våra digitala tjänster samlas data som används för att förbättra och personalisera din digitala upplevelse och för att analysera hur tjänsten används. Vi använder även data för att rikta relevant marknadsföring till dig. Vi behandlar också de uppgifter som krävs för betalning och fakturering av den digitala tjänsten.
  • För icke-inloggade besökare på våra sajter samlar vi inga personuppgifter – vi samlar alltså ingen information som direkt kan kopplas till en fysisk person. Anonymiserad data samlas dock in och innehåller till exempel information om vilka artiklar som läses och vilka typer av enheter som nyheter konsumeras på. Dessa uppgifter kan vi dock inte koppla till dig som person.
Det gör du här https://www.hd.se/villkor
Villkor för att ge bort en prenumeration:
Gåvoerbjudandet gäller en gång per år och prenumeration och bara om du varit prenumerant tillräckligt länge. Erbjudandet gäller inte om du har sagt upp din prenumeration. Du får inte ge bort en prenumeration till dig själv eller någon i din familj som du delar adress med (gäller även tillfällig bostad). Mottagaren får inte ha en aktiv prenumeration, eller haft en prenumeration de senaste 6 månaderna.
Sydsvenskan
Papperstidning går endast att ge bort till adresser i följande kommuner: Malmö, Lund, Vellinge, Staffanstorp, Lomma, Burlöv, Kävlinge och Svedala
HD
Papperstidning går endast att ge bort till adresser i följande kommuner: Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga
Gå till toppen