Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsDin Veterinär smådjurskliniken

Djuren som skulle avlivas – men fick en ny chans

Kattungen Fnurran höll på att bli ihjälpickad av fåglar och hunden Zlatan ansågs vara oregerlig. Stäppvaranen Kaj blev svårt biten i svansen. De var alla på väg att avlivas, men Smådjurskliniken Din Veterinär hittade en annan lösning. Här är djuren som fått nya hem – och ett nytt liv.

Karolin Nilsson med sina hundar Sacha och Zlatan.
Här kan du läsa mer om Smådjurskliniken Din veterinär.
Att ta bort ett kärt djur och en familjemedlem kan vara bland det svåraste att gå igenom. Ibland är det nödvändigt, men i en del fall finns en annan lösning.
– Om djuret kan bli bra så vill vi hjälpa ägaren att hitta en annan väg än avlivning. Det kan vara att hitta ett nytt hem, antingen hos någon av oss som jobbar här eller hos någon i vårt nätverk, som är ganska stort, säger Elisabet Ellström, vd och leg veterinär på Smådjurskliniken Din Veterinär i Helsingborg.
Principen att inte avliva friska djur gäller även upphittade djur, till exempel hittekatter som de får in på kliniken, förklarar hon.
Skälen till att en ägare vill avliva sitt djur kan vara många, som ålder, sjukdom, allergier eller familjesituationen.
– Det finns ju lagar och regler kring djurskydd att följa. Men i första hand är det ägaren själv som ska bestämma efter sina förutsättningar. Vi kan inte tvinga på dem behandling eller provtagning. Däremot kan vi hjälpa dem att ta ett beslut efter sina förutsättningar och hjälpa till med en omplacering.
Läs här om djuren som de anställda hos Din Veterinär tagit hand om – djur som bokstavligt talat har fått ett andra liv.
Karin Franzén, leg djursjukskötare med Stäppvaranen Kaj

”Vi fick amputera svansen för att rädda honom”

”Det här är stäppvaranen Kaj, som kom in till Smådjurskliniken Din Veterinär. Då vägde han bara 150 gram och hade blivit biten i svanstippen av en annan varan. Vi fick amputera en bit av svansen, annars hade han inte överlevt. Ägaren sade att jag fick behålla honom om han klarade det. Och det gjort han – om det nu är en hane, det vet vi inte helt säkert ännu. Nu väger han drygt ett kilo, men kan bli en meter lång och väga uppemot 8-12 kilo. Det är otroligt intelligenta djur och de blir tama, se bara på hans blick! Det är lite Jurassic Park över det hela!”
Lena Brange, leg veterinär och dottern Alice Brange, djurvårdare med katten Alban, hunden Balder, marsvinen Ivar och Hector

”Inte alls svårt sjuk – bara stressad”

”Balder, som är en blandning mellan chihuahua och papillon, kom in på Smådjurskliniken Din Veterinär för avlivning. En av våra trogna uppfödare hade sålt honom till en person, som efter 16 veckor sade att han inte fungerade. Men det var bara hittepå, för det är den friskaste och trevligaste hund och vi fick senare veta att ägaren avlivat fler unga hundar tidigare. Nu har vi haft Balder i nio år. Katten Alban kom till kliniken när hon var fyra månader för att hon kissade blod, de trodde hon var svårt sjuk. Men troligen var det bara stressrelaterat eftersom det fanns flera katter i familjen. Vi fick ta henne och hon har aldrig varit sjuk sedan dess. För ett par månader sedan hämtade vi marsvinen Ivar och Hector en lördagseftermiddag när de kom in för avlivning på grund av allergi i familjen. De var ganska unga och det är lite ovanligt.”
Elisabet Ellström, leg veterinär med katten Fnurran

”Hon höll på att bli fåglarnas rov”

”Bondkatten Fnurran kom till oss när hon bara var tre veckor. Hon lämnades in över disken på Smådjurskliniken Din Veterinär för avlivning en fredagseftermiddag eftersom hon hade blivit pickad av skator och hittats i en trädgård. Då var hon uttorkad och svag men jag tog hem henne över helgen, gav dropp och senare ersättning, och hon började pigga på sig. Nu, 3,5 år senare är hon min dotter Alice ögonsten och sover i hennes säng. Vi bor på en gård där Fnurran springer ut och in. Sen kom det in fler kattungar, troligen från samma kull. Men de var för skadade, så Fnurran var förmodligen den enda av dem som klarade sig.”
Fanny Mauritzson, leg veterinär med hunden Sanni

”Kom som nioåring men anpassade sig direkt”

”Sanni var nio år och vi hade henne som patient på Smådjurskliniken Din Veterinär så jag hade träffat henne några gånger. Dåvarande ägaren, en äldre dam hade uttryckt lite vagt att hon tyckte det var jobbigt och sen kom Sanni in för avlivning eftersom hennes matte hade blivit kroniskt sjuk. Jag tyckte det var uteslutet för det var ju en otroligt kär liten hund som var vänligheten själv. Ägaren sade att jag fick ta henne om jag ville. Vi hade redan två äldre hundar, med mycket attityd, och nu har vi två barn, men det har aldrig varit något problem. Sanni är gudasöt med barnen. De andra två hundarna är borta nu, och Sanni är 14 år. Jag önskar bara att vi hade fått henne när hon var lite yngre.”
Karolin Nilsson, leg djursjukskötare med hundarna Sacha och Zlatan

”Man får vara beredd på mycket jobb”

”För sex år sedan kom ett par in här på Smådjurskliniken Din Veterinär och frågade om vi kunde ta hand om deras sex månader gamla blandrashund. De tyckte han var ett energiknippe, oregerlig och fungerade inte med andra hundar. Jag och min sambo hade ändå tänkt skaffa hund, så vi gav honom en chans. Och ja, Zlatan är en känslig kille, han är busig men han älskar att lära sig nya saker så vi tränar mycket med honom. För 1,5 år sedan kom även Sacha till oss, en blandras mellan tax och mops som skulle avlivas. Hon hade blivit omhändertagen av polisen i Malmö, och sedan flyttat runt mellan olika ägare. För att slippa vandra runt mer skulle hon avlivas. Även hon har svårt med främmande hundar, så vi har fått träna mycket med dem och nu har det blivit mycket bättre. Det har inte varit lätt alla gånger, men jag skulle inte byta bort någon av dem.”
Här kan du läsa mer om Smådjurskliniken Din veterinär.
Fakta

Smådjurskliniken Din Veterinär

• En fristående smådjursklinik som ägs av Elisabet Ellström, Lena Brange, Torkel Falk och Erik Utterström. De arbetar alla på kliniken.

• Utför medicinska utredningar och har en fullt utrustad operationsavdelning, röntgen, ultraljud och laboratorieverksamhet. Erbjuder också ögonspegling, artificiell insemination, datortomografi, ögonlysning, rehabilitering och kostrådgivning.

• Har 35-40 anställda varav tio veterinärer.

• Finns i nyrenoverade lokaler vid Väla.

Här kan du läsa mer om Smådjurskliniken Din veterinär.

Det här är en annons från Din Veterinär smådjurskliniken och inte en artikel från HD:s redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen