En rovfågel med bruten vinge. Eller en stork som fått i sig mängder av skräp på en soptipp. Även vilda djur behöver få vård ibland. Men det gäller att se upp – en fågelunge som ser övergiven ut kanske inte alls är det. Djursjukskötaren Carina Falkengren berättar hur du ska agera om du träffar på vilda djur som ser ut att behöva hjälp.
– Framförallt under kalla vintrar är det jättevanligt med vilda fåglar som är sjuka eller har skadat sig, till exempel vid en trafikolycka eller när de har flugit in i elledningar, säger Carina Falkengren.
Hon är legitimerad djursjukskötare och arbetar på Smådjurskliniken Din Veterinär i Helsingborg. Dit kommer människor ofta med skadade djur som de stött på i naturen. Utöver fåglar kan det vara igelkottar eller andra mindre djur.
Eftersom personalen bryr sig om alla djur så tas även de vilda omhand av Carina Falkengren och hennes kolleger. I bästa fall kan de släppas ut i friheten igen så småningom, pigga och friska. Handlar det om fåglar så finns det en särskild voljär där de kan vistas under sin rehabilitering.
– Ett vingbrott på en stor rovfågel till exempel tar ungefär tre veckor att läka, berättar hon.
När de är friska så släpps fåglarna på en för dem naturlig plats i naturen igen. Annars slussas de ibland vidare till organisationen KFV (Katastrofhjälp fåglar och vilt) där Carina Falkengren är ideellt engagerad på sin fritid. De har ett rehabiliteringscenter i Falsterbo.
Kan man komma till er med alla fåglar, oavsett sort?
– Vi lägger mest kraft på våra värdefulla rovfåglar, som pilgrimsfalk, hökar och vråkar. En skadad pilgrimsfalk som kom hit kunde vi sedan lämna över till Projekt pilgrimsfalk där hon blev avelshona. Och innan vi släpper dem så ringmärks de alltid, berättar Carina Falkengren.
Det är vanligt att folk även kommer med skator och kråkor, och fiskmåsar med krokar som har fastnat.
– Men de kan inte få rehab på samma sätt. Fiskmåsar är dessutom ofta förgiftade av allt de får i sig. Då kan vi istället hjälpa till att ta bort dem på ett bra sätt, förklarar hon.
Ungsvanar som är ute och söker revir och blir utmattade hör också till vanligheterna. De piggnar ofta till efter lite dropp och kan flyga ut igen.
– I vintras fick vi in en stork som hade setts på återvinningscentralen. Den spydde upp gamla gummiband, plast och annat skräp och var jättedålig. Men efter att den fått dropp och piggnat till kunde Storkprojektet ta över.
Nu när våren kommer är det många som får syn på ensamma djurungar – men det gäller att se upp. För alla ensamma djurungar är inte föräldralösa. Att lämna sina ungar ensamma är nödvändigt för de flesta djurföräldrar, och de har för det mesta full koll på var ungen finns.
– Om du hittar en fågelunge som sitter för nära vägen så gnid in fingrarna med gräs och lyft försiktigt bort den en bit. Men låt den sen vara, och mata den inte. Då försvårar du bara. Alla fåglar behöver sin mamma!
Särskilt uggleungar är attraktiva bland dem som lägger beslag på vilda fåglar. Och det gör Carina Falkengren arg.
– Tyvärr förekommer det att de stjäls när de sitter ensamma på marken på våren. De tas hem som pet-djur och matas med fel mat. Men att ta hem djur från naturen mer än 48 timmar är förbjudet och straffbart, även om de är övergivna. Det får bara utbildade och godkända vilthabiliterare göra.
När djuren lämnas in hos Din Veterinär eller till KFV så avgör de vad som ska hända sen.
– Djuret lämnas aldrig tillbaka till den som lämnat in det, för ingen äger vilda djur, säger Carina Falkengren.
Elisabet Ellström, legitimerad veterinär och vd på smådjurskliniken Din Veterinär i Helsingborg tycker det är självklart att de även ska ta hand om vilda djur, även om det ibland blir utan betalning.
– Med det jobbet som vi har är det naturligt att vi vill hjälpa alla djur, förklarar hon.
FaktaGör så här om du hittar en skadad fågel
• Tänk på att den kan vara utrotningshotad – i sådant fall får du inte hantera den mer än just där och då. En sådan dyrgrip ska omgående till veterinär eller viltrehabilitering.
• Lägg en handduk över huvudet på fågeln.
• Använd grova handskaroch ta tag om fötterna på fågeln samtidigt som du greppar den försiktigt över nacken med hela handen.
• Frakta den i en kartong eller bur, säkra att den inte kan ta sig ut eller komma till mer skada under transporten.
Här kan du läsa mer om KFV (Katastrofhjälp - Fåglar och Vilt)
FaktaSmådjurskliniken Din Veterinär
• En fristående smådjursklinik som ägs av Elisabet Ellström, Lena Brange, Torkel Falk och Erik Utterström. De arbetar alla på kliniken.
• Utför medicinska utredningar och har en fullt utrustad operationsavdelning, röntgen, ultraljud och laboratorieverksamhet. Erbjuder också ögonspegling, artificiell insemination, datortomografi, ögonlysning, rehabilitering och kostrådgivning.
• Har 35-40 anställda varav tio veterinärer.
• Finns i nyrenoverade lokaler vid Väla.
• Smådjurskliniken Din Veterinär är återigen en av fem finalister i Årets Djurklinik 2019. Omröstningen pågår fram till den 20 mars. Här kan du gå in och lägga din röst. 2016 vann kliniken utmärkelsen och 2017 samt 2018 kom man tvåa.
Här kan du läsa mer om Smådjurskliniken Din veterinär.