Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svep åt sidan för
att visa nästa kort

AnnonsSamhällsinformation

Dags för bröllopsinspiration - se brudklänningar genom tiderna

Helsingborgs museer och Kulturmagasinet på Fredriksdal rymmer många föremål med lokal anknytning. Bland annat finns här brudklänningar från förr som vanligtvis inte är utställda. Följ med på våra nedslag i bröllopshistorien.
Annons från

1700-tal

Vid 1700-talets slut var det viktigt att en brudklänning skulle kunna användas till annat än att gifta sig i, även om man som Ulrica von Hauswolf (född Wåhlin) den 2 oktober 1781 gifte sig med major Olivier Salomon von Hauswolf. Han blev senare överste, och Ulrica von Hauswolf därmed överstinna.

1700-tal – detaljer

Klänningen är i siden med foder av lin. Tyget är stickat, vilket innebär att två lager tyg sys ihop, gärna i ett vackert mönster. Klänningen köptes in till Helsingborgs muséer 1912 från en släkting till Ulrica von Hauswolf.

1890-tal

Under slutet av 1800-talet var det inte heller självklart att en brudklänning skulle vara vit. Denna kreation är i svart sidensatin, fodrad med bomull, halvsiden och ull.

1890-tal - ryggen

Klänningen är troligtvis inköpt i USA under 1890-talet av Augusta Paulsson i Perköp, Eket under en resa tillsammans med sin syster Matilda.

1890-tal – detaljer

Livet och kragen är broderad med svarta pärlor. Väl hemkommen från USA gifte Augusta med Nils Petter Tufvesson i Eket. Barnbarnen donerade klänningen till muséet 2010.

1907

Denna brudklänning av vit sidensatin med långt släp bars av konsulinnan Hedvig Bruzelius (född Jönsson) när hon den 31 augusti 1907 gifte sig med Vilhelm Bruzelius. Han blev sedermera generalkonsul för ett antal sydamerikanska nationer.

1907 – ryggen

Klänningens liv är rikt prytt med spetsar i och tyll i bomull, rynkad isättning av tunt silke på bröst och hals.

1907 – släpet

Gå till hd.se