Miljöverkstaden har utbildat elever, lärare och invånare i trettio år. Klas Nyberg var med och startade verksamheten som många helsingborgare tar för given, men som är unik i sitt slag.
– Bakgrunden till Miljöverkstaden är att döda sälar flöt i land och att Sveriges största miljödemonstration genomfördes i Helsingborg, berättar Klas Nyberg.
Döda sälar flöt i land på badstränderna i Helsingborg i slutet av 1980-talet. Detta blev en väckarklocka och bidrog tillsammans med giftalgblomning och fiskdöd till att Sveriges största miljödemonstration arrangerades. Den 4 september 1988 tågade tiotusen människor parallellt med havet genom Helsingborgs norra delar för ett rent Öresund.
Det är inte otänkbart att signalen om ett sjukt Öresund och det stora engagemang som fanns bland invånarna var ett av skälen till att politikerna i Rådhuset tog beslut om miljöundervisning i alla ämnen 1988. Året därpå startades Miljöverkstaden. Klas Nyberg var chef för verksamheten från starten till 2015.
– Målet var att förbättra miljöundervisningen i samtliga ämnen. Det var helt nytt så vi hade ingen förlaga att snegla på, berättar Klas Nyberg.
Verksamheten fungerade i början som ett bibliotek där böcker och undervisningsmaterial fanns samlat. Snart arrangerade Miljöverkstaden även föreläsningar och erbjöd fortbildning. Nästa steg var att börja arbeta med eleverna. Resan gick från skolförvaltningen och den kommunala lärarcentralen via gamla Tullhuset i centrala staden via stadsbiblioteket till Jordbodalen. Sedan 1997 tillhör Miljöverkstaden stadsbyggnadsförvaltningen, som då hette tekniska förvaltningen. I samband med detta inleddes samarbetet med folkparken Sundspärlan, som har anor från slutet på 1800-talet.
– Djur och människor skulle mötas i den populära parken och Miljöverkstaden fick uppdraget att starta naturskolan här 1994. Sundspärlans ägare var mycket engagerade under flera år innan de beslöt att fokusera på scen och nöjen.
I Jordbodalen skapades naturstationer om bland annat luften, våtmarker, bergarter och om djuren som bodde i parken, till exempel grisar, getter och hjortar. Efter flytten till tekniska förvaltningen har Miljöverkstaden arbetat mer inriktat på en rad program med koppling till vatten, naturvård, klimat, avfall och trafik för grundskolan och gymnasiet.
I backspegeln ser Miljöverkstadens grundare hur fokus för tre decenniers miljöundervisning utvecklats.
– På 1970-talet var det faktabaserat för att lösa samhällets problem. Under 1980-talet blev miljöundervisningen normerande och berättade hur man till exempel bör sortera sopor. Och efter konferensen i Rio 1992 används begreppet hållbar utveckling allt oftare. Vid en konferens i Göteborg 2004 fastslogs riktlinjer för undervisningen i hållbar utveckling som poängterar delaktighet och demokrati. Under 2005 till 2015 resulterade detta i att miljöfrågorna införlivas i olika ämnen i skolan, säger Klas Nyberg.
Klas Nyberg lämnade över chefskapet för Miljöverkstaden 2016 till Therese Olofsson, enhetschef för miljö och livsstil, och är numera pensionär.
– Det är spännande att se hur Miljöverkstaden har utvecklats från en idé i kommunfullmäktige för trettio år sedan till en stor och bred verksamhet för elever från årskurs 1 till 9.
Det här är annons från Helsingborgs stad och inte en artikel från HD:s redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.