Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsHelsingborgshem

”Jag kan inte säga att jag någonsin har känt mig ensam här”

Ester Schwabli har växt upp i bostadskooperativet Fortuna på Tågaborg. När det var dags att flytta hemifrån gick flyttlasset bara en trappuppgång bort – till en egen lägenhet i samma hus. ”Man behöver vara lite social, för vi gör många saker tillsammans här i huset”, säger hon.

Ester Sshwabi har bott i bostadskooperativet Fortuna sedan hon var två år.
Det var 1990 som Helsingborgshems bostadskooperativ Fortuna stod klart på Tågaborg. I huset finns 20 lägenheter och ett inarbetat nätverk där de boende hjälps åt med olika saker och umgås.
Nu tar Helsingborgshem tankarna om gemensamt boende vidare till ett helt nytt koncept. I SällBo i gamla Fredriksdalshemmet är det meningen att man ska bo lite mindre och dela desto mer för att överbygga gränser – såväl åldersmässiga som kulturella. Lägenheterna hyrs ut till äldre över 70 och yngre mellan 18 och 25, varav en del som nyligen har fått uppehållstillstånd.
– Det är så kul. Så fort jag hörde om SällBo sade jag: ska vi söka, berättar Ester Schwabli.
Ester Schwabli har levt nästan hela sitt 24-åriga liv i bostadskooperativet Fortuna. Hennes sambo Oliver Stendahl flyttade in för några år sedan.
Nu blir det troligen inte så eftersom Ester, som är 24, och hennes sambo Oliver Stendahl som blir 29 inte klarar ålderskraven. Men hon kan rekommendera andra att satsa på ett boende som bygger på mer gemenskap än det traditionella.
– Mina föräldrar flyttade hit till Fortuna från Markaryd 1996, när jag skulle fylla två och sedan dess har vi bott i tre olika lägenheter i huset, berättar hon.
2014 flyttade även Oliver in i föräldrahemmet och 2015 fick de sin egen lägenhet här, en vindsvåning med tre rum och kök.
– Om man redan bor i huset så har man förtur. Finns det ingen här som vill ha lägenheten så går den till extern uthyrning. Det sköter marknadsföringsgruppen. Precis som i nya SällBo gör de intervjuer med de intresserade. Är det en barnfamilj som har flyttat ut så kanske man vill ha en ny barnfamilj, och man pratar om vad just de kan bidra med, säger Ester Schwabli.
Är du intresserad av Helsingborgshems nya boendekoncept SällBo? Läs mer här om den öppna visningen 17 april.
Redan som barn lärde sig Ester mycket om odling av de äldre grannarna. Nu ingår hon själv i trädgårdsgruppen.
I Fortuna finns olika grupper för olika göromål. Ester är med i trädgårdsgruppen, de tar hand om innergården som fått ett stort lyft. Det finns även bland annat en trivselgrupp och en praktisk grupp, utöver styrelsen.
Ester minns en barndom med stor gemenskap.
– Det var väldigt kul att växa upp här med många barn att leka med. Men jag hängde även med de äldre i trädgården och lärde mig en massa saker av dem.
– Eftersom jag alltid har bott här så har jag inget annat att jämföra med , men jag tror att vi är mer som en stor familj och det känns tryggt när alla känner varandra.
Åldrarna är blandade, från små barn till äldre.
– Man kan knacka på hos vem som helt och be om en kopp socker och en del hjälper varandra med att handla till exempel.
I huset finns flera gemensamma ytor. Bland annat det stora allrummet på bottenvåningen med kök, matplats, vardagsrumsdel och biljardrum. Men också ett gym och ett pingisrum. Och de har fester tillsammans till påsk, Lucia, jul och andra tider på året. Hjärtpunkten är matlaget en gång i veckan.
– Där var vi med tidigare, det är trevligt men nu fungerar det inte med våra arbetstider. Den som lagar maten tjänar poäng på hur många man serverar och sen kan man äta upp poängen.
Det speciella, tycker hon är att de tar hand om huset själv och gör så mycket tillsammans. Alla måste delta med något.
– Jag har bara hängt på. Det är trevligt även om det tog lite tid innan jag förstod hur allt fungerar, säger Oliver som kom in i bilden senare.
Vad ska man tänka på?
– Att man behöver vara lite social, för vi gör många saker tillsammans här i huset. Hela grejen bygger på det. Som att hålla på med trädgården som jag gör, man måste kunna göra det tillsammans med andra, säger Ester.
– Jag kan inte säga att jag någonsin har känt mig ensam här. Träffar man någon så är det lätt att snacka bort en halvtimme.
Är du intresserad av Helsingborgshems nya boendekoncept SällBo? Läs mer här om den öppna visningen 17 april.

Det här är en annons från Helsingborgshem och inte en artikel från HD:s redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen