Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsÖresundskraft

Vad är en stadshubb egentligen? Så här kan du få användning av den i hemmet

Stadshubb – låter det tekniskt och obegripligt? Och inget för dig. Det stämmer inte. Här förklarar Johan Martinsson på Öresundskraft vad en stadshubb är, varför alla borde intressera sig för den och hur den kan påverka din vardag.

Johan Martinsson är försäljningschef för kommunikationslösningar på Öresundskraft – bolaget som bland annat dragit igång Stadshubbsalliansen där de svenska stadsnäten samverkar.
Vad är en stadshubb?
– Den öppna Stadshubben är som ett nytt öppet Stadsnät, men för Internet of Things. I stadsnätet förmedlar vi Internet, TV och telefoni med en otroligt hög kvalitet och hastighet. I den öppna Stadshubben gör vi samma sak i grunden, men vi förmedlar data och digitala signaler mellan till exempel en sensor och en kund.
Han ger två exempel:
– Säg att ett försäkringsbolag vill minska risken för läckage under deras kunders diskmaskiner. Då sätter de en fuktsensor, som de skjuter in under diskmaskinen, ute hos kunden. Sensorn har mellan 10-20 års batteritid och skickar korta snabba signaler om fuktnivån höjs.
Vinsten blir en minskad ekonomisk risk för försäkringsbolaget – vilket i förlängningen kan innebära en minskad kostnad för kunden.
–Eller att vi sätter sensorer på soptunnor som ska tömmas. Sensorerna visar när tunnorna är fulla. Då kan man anpassa rundorna efter det och inte köra runt och tömma där det inte behövs.
Öresundskraft och Helsingborg var först i landet med att erbjuda en öppen kommunal stadshubb för Internet of Things. Vad är syftet med det?
– Att vi är först och ligger längst fram beror på ett fantastiskt arbete från mina kolleger som tidigt snappade upp möjligheten. Syftet är att driva digitaliseringen i Helsingborg på ett öppet sätt så att alla kan koppla upp sig på olika sätt. Vi står för öppenhet. På horisonten ser vi fler och fler stängda lösningar växa fram och då är det ännu viktigare att alla får chansen att ta del av fördelarna med Internet of Things. På så vis kan vi sätta en standard som gynnar hela landet.
Vilka är fördelarna för helsingborgarna med en öppen stadshubb?
– Fördelarna jag ser är att vi i Helsingborg kommer att få en snabbare utveckling då alla har möjlighet att testa. Vi får en låg tröskel att komma igång och då utvecklas staden snabbare.
– På sikt innebär det en attraktivare stad och region för alla. Först kommer företagen och kommunerna att effektivisera sina verksamheter med hjälp av våra sensorer och sedan kommer privatpersoner alldeles säkert också att koppla upp sina hem, cyklar och prylar för mätdata, positionering och styrning. Precis som med soptunnorna jag nämnde tidigare kommer det här att ge mycket tillbaka till invånarna i form av enklare, effektivare och mer miljövänliga lösningar.
Antalet uppkopplade prylar förväntas vara 50 miljoner om bara några år. Hur ser du på den utvecklingen?
– Jag tror också det kommer att finnas otroligt många uppkopplade enheter. Vad det innebär för oss i regionen är en förenklad, optimerad och mer effektiv tillvaro. Till exempel att vi sätter egna små positionssensorer på värdefulla prylar, har on- offsensorer hemma och på företaget och nivåmätning på våra soptunnor.
– Det jag tror kommer att hända nu är att de riktigt stora uttagen med 100 000 sensorer kommer att dröja lite till, därför att de ska testas. Men jag tror också att vi har underskattat hur snabbt det kommer att gå när det väl tar fart. Vi får massor av frågor om vår modell, även internationellt, och alla är verkligen på den här bollen. Därför publicerar vi vårt innehåll både på svenska och engelska på webben.
Läs mer från Öresundskraft på Bra Energi-bloggen.
Fakta

Så här fungerar det

• I februari 2017 skaffade Öresundskraft Sveriges första stadshubb.

• Det är en trådlös infrastruktur som med hjälp av radioteknik (LoRaWAN) gör det möjligt att fånga upp signaler från sensorer på ett enklare sätt än tekniker som Bluetooth, WiFi och mobilnät. Dessa sensorer går att placera på ställen där det tidigare inte har varit möjligt, både på fasta och rörliga föremål.

• Sensorerna kan rapportera i princip allt, som position, rörelse, fukt, temperatur, ljusstyrka och ljudnivå. Via en central mottagare, en basstation och det befintliga fibernätet, förmedlas informationen i krypterad form till respektive ägare. Trafiken är krypterad i flera steg vilket gör det tryggt för användarna.

Fakta

Stadshubbsalliansen

• Idag ingår nio svenska stadsnät, som täcker 20 kommuner, i Stadshubbsalliansen, som bildades av Öresundskraft 2017.

• Genom samverkan mellan städerna kan man hjälpas åt när det gäller kostnader och kunskap för att snabba på den digitala utvecklingen. Eftersom alla har samma teknik, affärsmodell och gemensam plattform så kan nya funktioner i en kommun enkelt tas upp av en annan.

• Bland annat har Stockholm nyligen fått sin första självkörande buss och ett kommunalt vattenbolag använder tekniken till att följa vattenflödet, styra det och förbättra kontrollen. I Helsingborg mäter man bland annat fuktighet och läckage på fjärrvärmeledningar.

Det här är en annons från Öresundskraft och inte en artikel från HD:s redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen