Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
AnnonsÖresundskraft

Här får du svaren på de vanligaste frågorna om fiber och stadsnät

Utbyggnaden av fiber går i rask takt i Helsingborg. Via det öppna stadsnätet kan du surfa, ringa och se på tv. Du kan också ta del av framtidens tjänster – Internet of Things – med uppkopplade föremål som kommer att påverka och förenkla din vardag. Här har vi listat de vanligaste frågorna och svaren om inkoppling av fiber.

Bild: Horizontal
Sverige är ett av de länder i världen där störst andel av befolkningen har tillgång till en snabb och modern bredbandsanslutning och Öresundskraft ligger långt framme med sin fiberutbyggnad. Under 2018 kommer stadsnätet att vara utbyggt i hela Helsingborg. Det innebär att många hushåll har möjlighet att ansluta sig och få en modern uppkoppling med stora fördelar.
Fiber innebär att data överförs i form av ljus istället för elektricitet via en optisk fiber och hastigheten är i stort sett obegränsad.
Öresundskraft får många frågor om vad det innebär att ansluta sig till fibernätet och hur man gör. Här kan du se de vanligaste frågorna – och svaren.
Vad innebär att det är ett Öppet Stadsnät?
Ett öppet stadsnät är en marknadsplats där alla tjänsteleverantörer är välkomna att leverera sina tjänster gentemot dig som slutkund. Det råder full konkurrens på lika villkor, vilket höjer kvalitén på tjänsterna och pressar priserna.
Motsatsen till ett öppet nät är ett stängt nät, där det är en och samma aktör som äger nätet och säljer tjänsterna. Resultatet är inlåsning och utebliven valfrihet.
Vad kostar det att ansluta en villa?
Anslutningspriset varierar från nuvarande 16 990:- inklusive moms i våra kampanjområden. En efteranslutning i redan utbyggda områden ligger idag på 21 990:- inklusive moms. Sök din adress på vår hemsida för att hitta aktuella beställningsformulär, avtalsvillkor och erbjudande om delbetalning.
Vad kostar det att ansluta en företagsfastighet?
Priset för att ansluta en företagsfastighet varierar beroende på förutsättningarna. Ta kontakt med Öresundskraft så hjälper vi er.
Vilka hastigheter har jag tillgång till?
Idag erbjuder våra tjänsteleverantörer hastigheter mellan 10-1000 Mbits/s i båda riktningarna (=samma hastighet in och ut från fastigheten). Den tillgängliga hastigheten kan variera beroende på var du bor. Dock är minsta tillgängliga hastighet 10 Mbits/s.
Vad innebär de olika hastigheterna? Vad behöver man till vad?
Låg hastighet kanske passar den ställer enkla krav på internet och som bara surfar och skickar e-post och där antalet anslutna enheter i hemmet är få.
Mellan är det som de flesta väljer. Då kan du surfa, titta på tv, streama tjänster från nätet och mycket annat på samma gång. Är man fler i hushållet och har många enheter igång behövs 100 Mbits/s.
Vill du kunna spela spel världen över, streama film i superupplösning samtidigt som du laddar ner filmer och lyssnar på musik? Med hastigheter upp till 1 Gbit/s går det att göra allt.
Vilka leverantörer kan jag välja mellan?
Leverantörer av tjänster inom tv, telefon och internet: A3, AllTele, Bahnhof, Boxer, Bredband2, Bredbandsbolaget, Bredbandsson, ComHem, ConnectTV, Mediateknik, OwnIT, Riksnet, Telia, Tyfon, Universal, Viasat, Öretel.
Leverantörer av tjänster inom installationshjälp: AllElektro, Bredbandsgruppen, FixaNätet, InstallationsCompaniet, Relacom.
Hur väljer jag rätt hastighet och leverantör?
Tjänsteväljaren hjälper dig att hitta leverantörer som erbjuder internethastigheter och tjänster anpassade för dina behov. Kontakta gärna flera leverantörer för att ta del av och jämföra aktuella erbjudanden.
Fungerar villalarm PriProm jag har bredbandstelefoni?
På marknaden finns larm anpassade för bredbandstelefoni. Dessa har ofta en backuplösning via det mobila nätet. Ta kontakt med er larmfirma för en lösning.
Kan jag behålla mitt telefonnummer om jag går över till bredbandstelefoni?
Ja, alla leverantörer tillåter att du behåller ditt nummer mot en porteringsavgift.
Min bostad är redan ansluten till stadsnätet, hur kommer jag igång med min fiberanslutning?
På Öresundskrafts Stadsnäts hemsida hittar du en Kom igång-guide för att komma igång med fiberanslutning i villa. Alla adresser anslutna till stadsnätet finns att söka på www.gemigfiber.nu, där du också kan beställa de tjänster du valt.
Fler frågor och svar hittar du här.
Här finns Öresundskrafts stadsnät.
Så här går kan det gå det till att fiberansluta en villa. Se filmen här.

Tre fördelar med fiber:

1. Det är snabbt även när flera i hemmet använder uppkopplingen
2. Uppkopplingen påverkas inte av andra i området som surfar
3. Stabil uppkoppling oavsett väder och vind

Det här är en annons från Öresundskraft och inte en artikel från HD:s redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen