Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
AnnonsÖresundskraft

Bättre information och gratis wifi – nyheter i uppkopplat bostadsområde

Med digitaliseringen kommer nya möjligheter i våra bostadsområden. På Drottninghög har digitala namn- och informationstavlor satts upp i trapphus. Där nås alla hyresgäster snabbt av information. Snart kommer också försök med gratis wifi utomhus.

Fastighetsvärden Hasan Berisha visar hur de nya digitala trapphustavlorna fungerar.
Läs mer här om stadsnätet och det uppkopplade hemmet.
Hasan Berisha är värd på Drottninghög och släpper in oss i en av områdets trappuppgångar på Grönkullagatan. När fastigheten helrenoverades för ett par år sedan satsade Helsingborgshem samtidigt på den digitala tekniken.
– Idag har vi totalt 16 stycken digitala trapphustavlor på Drottninghög. Tavlorna finns i de fastigheter som har renoverats, i det nybyggda huset och i vårt gästboende på Blåkullagatan. Vi hoppas att sådana efter hand ska sättas upp i alla våra om- och nybyggen i Helsingborg, säger Richard Mauritsson, IT-chef hos Helsingborgshem.
Tavlorna visar vilka som bor i trappuppgången, och när någon flyttar sker namnbytet digitalt. Tack vare uppkopplingen behöver fastighetsvärden inte längre gå dit och byta namn varje gång det är aktuellt och får tid över till andra arbetsuppgifter.
För hyresgästerna är den stora fördelen att de snabbt kan nås av information från Helsingborgshem om något händer, till exempel en olycka eller ett läckage.
– Informationen skickas enkelt ut på en gång till de digitala tavlorna. Här kan alla berörda nås direkt av samma information. Det finns en önskan från våra hyresgäster att vi ska snabba upp detta, så det är ett viktigt steg att ta, säger Richard Mauritsson.
Snart kommer hyresgästerna också att få tillgång till gratis trådlöst wifi utomhus på vissa utvalda platser.
– Det handlar om att skapa trygghet och vi ser det som en utökad service till våra hyresgäster. Här ska man alltid kunna nå varandra, till exempel för att kunna skicka ett meddelande till barnen och tala om att maten är klar.
Tanken är att fritt utomhuswifi enbart ska vara till för hyresgästerna och Helsingborgshem undersöker just nu hur de på bästa sätt kan få det att fungera.
De aktuella platserna är Drottninghögsbadet, vid multiarenan och ett par utvalda gårdar. Enligt Richard Mauritsson är förhoppningen att införandet ska starta under hösten.
Drottninghögsbadet är en av de platser där Helsingborgshems hyresgäster ska kunna surfa fritt.
Längre fram finns många andra spännande projekt som kan möjliggöras tack vare ny digital teknik i bostadsområden.
– Det handlar bland annat om mobilitet och möjligheten att hyra cyklar eller bilar och appar för att lösa din vardag genom att boka tvättider och till exempel få ett meddelande när tvätten är klar, säger Richard Mauritsson.
Man pratar också mycket om ”det smarta hemmet” med bland annat uppkopplade spisar, kylskåp och andra prylar.
– Just nu håller vi på att bygga en bra digital infrastruktur som är stabil och driftssäker. Det här sker via Öresundskrafts fibernät och vi har ett nära samarbete kring teknik och möjligheter till utveckling. När detta är klart är alla möjligheter öppna och vi kan lägga på de tjänster som vi behöver.
I framtiden tror Richard Mauritsson att allt kommer att ingå när du hyr din lägenhet. Det vill säga att internetuppkopplingen finns där när du flyttar in och är lika självklar som kökskranen och eluttagen.
Har du frågor om stadsnätet och olika digitala lösningar? Då finns möjligheten att ställa dem till Öresundskraft som medverkar på områdesfestivalen EAST den 15 september. Här kan du läsa mer om den.

Det här är en annons från Öresundskraft och inte en artikel från HD:s redaktion. Du kan mejla vår annonsavdelning här. Läs mer om hur vi jobbar med betalt innehåll.

Gå till toppen